Antroposofisk medisin, komplementær og integrativ medisinsk metode med bakgrunn i antroposofiens syn på menneske og natur, – se antroposofi. Utøves av leger, sykepleiere og annet helsepersonell. Det finnes egne utdannelser for kunst- og bevegelsesterapeuter, massører, hydroterapeuter med mer. Det er etablert flere antroposofiske sykehus og behandlingssentra spesielt i Mellom-Europa, men de er mindre utbredt i Norge. Se også artikkelen om Vidarklinikken.

Holistisk og individuelt pregede behandlinger med spesifikke antroposofiske medikamenter og terapiformer, inkludert skolemedisin ved behov, er en del av behandlingen. Medikamentene fremstilles av produkt fra mineral-, plante- og dyreriket. En del medikament potenseres D1-D30, men etter litt andre metoder enn i homøopatien. Det er også utviklet forskjellige mistelteinpreparater for blant annet kreftsykdommer.

Antroposofiske terapier rettes mot direkte bekjempelse av sykdom og aktivisering/styrking av selvhelbredende prosesser, motstandskraft, biologiske rytmer, kroppsfunksjoner, energinivå, spenningsregulering med mer. Antroposofisk medisin tilbyr behandlinger for både somatiske og psykiske lidelser, og forsøker å stimulere til bedret sykdomsmestring og -forståelse, og, om mulig, personlig vekst, gjennom sykdom

Den antroposofiske medisinen er omdiskutert og ikke anerkjent blant de aller fleste skolemedisinere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.