antropomorfisme (litteratur)

Artikkelstart

Antropomorfisme er et vanlig grep i flere typer litteratur. Det innebærer å gi naturen eller naturkreftene menneskelige egenskaper («solen smiler», «Intet er så rommelig som havet, intet så tålmodig»).

Antropomorfisme kan brukes som et samleutrykk for besjeling, personifikasjon og prosopopeia.

I barnelitteraturen

I fabler, eventyr, barnelitteratur, fantasylitteratur og animasjonsfilm er det vanlig at dyr (og noen ganger også natur og gjenstander) gis menneskelige egenskaper.

Dette har flere ulike uttrykk; i Æsops fabler opptrer dyr med dyrets natur og dyrets egenskaper, men de kan likevel snakke og resonnere som mennesker. Det samme forekommer i Richard Adams' roman Flukten til Watership. I flere av Disneys animasjonsfilmer utspilles menneskelige drama med dyr i alle rollene; for eksempel Løvenes konge (1994), hvor intrigen er hentet fra Hamlet (1603).

I bøker som Grahames Det suser i sivet (1908) og Egners Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen (1953) er dyrene påkledd, og lever langt på vei menneskeaktige liv, som er gjort barnevennlige gjennom bruken av dyr. Det samme er tilfellet i Richards Scarrys Travelby-bøker.

Det finnes mellomstadier, som for eksempel i Narnia-bøkene, hvor noen dyr «bare» er dyr, mens andre dyr er tenkende og talende, og katten Findus, som er det eneste talende dyret i sitt litterære univers.

I religionsvitenskap

I religionsvitenskapen betegner antropomorfisme en tilstand hvor guddommer gis menneskelige egenskaper.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg