Antimøllbehandling er etterbehandling av ullvarer for å gjøre varene motstandsdyktige overfor angrep av møll. Dette ble tidligere gjort på to ulike måter – enten ved tilsetning av kjemikalier som er giftige for møll eller ved å gjøre ullen ufordøyelig for møll. Industrien tok i bruk møllmiddelet Eulan på 1950-tallet.

Tekstilindustrien har over tid måttet redusere bruken av miljøskadelige kjemikalier. Siden 2013 har det vært forbudt med bruk av stoffer med en uakseptabelt høy helse- og/eller miljørisiko. Dette har ført til økte problemer med møll og andre skadedyr som spiser ull. Uten effektiv møllbehandling er det ekstra viktig med god oppbevaring av ullvarer.

Det finnes mange produkter på markedet og også mange kjerringråd mot møll, men ikke forskning som viser hva som virker. Gode råd er derfor å:

  • Ikke legg bort skitne klær, spesielt ikke klær med protenrike flekker, slik som matsøl.
  • Hold skap og andre oppbevaringsplasser rene. Ikke la ull ligge i årevis uten ettersyn, lys og luft plaggene en gang i mellom.
  • Tekstiler som ikke er helt nye bør enten vaskes eller fryses før de tas inn i hjemmet. Plagget bør så ligge gjennomfrosset i minst fire dager før det tas ut for å tines. Når det er helt tint, legges det tilbake i fryseboksen for fire nye døgn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg