Antifrysproteiner er proteiner som reagerer med overflaten til is og hemmer vekst av iskrystaller. Proteinene kan også senke frysepunktet i vannholdige løsninger, og beskytter levende organismer mot skader på grunn av lav temperatur. Antifrysproteiner kan anvendes i næringsmiddelindustrien for å hindre rekrystallering i frosne produkter.

Bakterier på blader av planter, blant annet Pseudomonas syringae, benytter det motsatte prinsipp, og lager proteiner som virker som iskjernedannere og gjør at vannløsninger fryser raskere sammenlignet med løsninger uten iskjernedannere. Iskjernedannende bakterier gjør at planter raskere får frostskader. Iskjerneproteiner fra bakterier kan benyttes til å lage kunstig snø i alpinanlegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg