Antifrysproteiner, proteiner som reagerer med overflaten til is og hemmer vekst av iskrystaller. Proteinene kan også senke frysepunktet i vannholdige løsninger, og beskytter levende organismer mot skader pga. lav temperatur. Antifrysproteiner kan anvendes i næringsmiddelindustrien for å hindre rekrystallering i frosne produkter. Se også kuldetoleranse (dyr) og frostresistens (planter).

Bakterier på blader av planter, bl.a. Pseudomonas syringae, benytter det motsatte prinsipp, og lager proteiner som virker som iskjernedannere og gjør at vannløsninger fryser raskere sammenlignet med løsninger uten iskjernedannere. Iskjernedannende bakterier gjør at planter raskere får frostskader. Iskjerneproteiner fra bakterier kan benyttes til å lage kunstig snø i alpinanlegg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.