Antarktispetrell, fugleart i stormfuglfamilien. Brun og hvit, lengde ca. 45 cm, vekt 500–700 g. Hekker utelukkende på det antarktiske kontinent, enten i fjellkjeder opp til flere hundre kilometer fra isbarrieren eller på små øyer langs kysten. Bare et titall hekkekolonier er kjent. Hekkebiologien til arten ble første gang studert i detalj av norske ornitologer i 1985 i Dronning Maud Land. Her finnes en koloni med omkring 215 000 hekkende par i Mühlig-Hofmannfjellene, 200 km fra barrieren. Fuglen opplever noe av det mest ekstreme man kan tenke seg når det gjelder miljøbetingelser på hekkeplassen. Reiret ligger helt åpent på bar mark i fjellskråninger, og omgivelsestemperaturen i hekkeperioden er normalt −10 til −25 °C. Lever av krill og blekksprut.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.