Ansjoveta er en benfiskart i ansjosfamilien. Den er en sildelignende, sølvblank fisk som hovedsakelig finnes i Perustrømmens kjølige vannmasser (14–17 °C) utenfor kysten av Peru og Chile. Dette er den hardest beskattede fiskearten i verden, noe som også har medført perioder med kraftig overbeskatning.

Arten er småvokst, med en vanlig størrelse rundt 10–12 cm. Denne lengden oppnås i løpet av 2 år, og maksimal livslengde oppgis til 3 år. Gytingen skjer gjennom nesten hele året, men med topper på vinteren/våren.

Ansjoveta lever i store stimer, stort sett svært kystnært. Vanligvis oppholder de seg på 0–100 m dyp; dypere om dagen og grunnere om natten. Hovedsakelig lever ansjoveta av ulike typer planteplankton; opptil 98 prosent av dietten består vanligvis av kiselalger.

Bestanden varierer stort i antall, både grunnet hard beskatning og variasjon i miljøforholdene i Perustrømmen. Klimaet i dette området påvirkes meget sterkt av El Niño-fenomenet.

I løpet av 1950-årene ble det utviklet et effektivt fiske etter ansjoveta i havet utenfor Peru. Fangsten toppet seg i 1970 med mer enn 12 millioner tonn. I løpet av 1970-årene ble det et totalt sammenbrudd av bestanden, trolig som følge av en kombinasjon av overfiske og to sterke El Niño-perioder i 1971/72 og 1976/77. Fangstene har variert mindre etter at bestanden tok seg opp igjen midt på 1990-tallet.

Årlige fangster varierer nå mellom 5 og 10 millioner tonn pr år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.