ansjoveta

Utbredelse av ansjoveta (Engraulis ringens). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av ansjoveta

Artikkelstart

Ansjoveta er en fiskeart i ansjosfamilien. Den er en sølvblank fisk som likner på sild. Asjoventaen finnes hovedsakelig i Perustrømmens kjølige vannmasser (14–17 °C) utenfor kysten av Peru og Chile. Dette er den hardest beskattede fiskearten i verden, noe som også har medført perioder med kraftig overbeskatning.

Faktaboks

Uttale
ansjovˈeta
Også kjent som
latin
Vitenskapelig navn
Engraulis ringens
Beskrevet av
Jenyns, 1842

Arten er småvokst og en vanlig størrelse rundt 10–12 centimeter. Denne lengden oppnås i løpet av to år, og maksimal livslengde oppgis til tre år. Gytingen skjer gjennom nesten hele året, men med topper på vinteren/våren.

Ansjoveta lever i store stimer, stort sett svært kystnært. Vanligvis oppholder de seg på 0–100 meters dyp; dypere om dagen og grunnere om natten. Hovedsakelig lever ansjoveta av ulike typer planteplankton; opptil 98 prosent av dietten består vanligvis av kiselalger.

Bestanden varierer stort i antall, både grunnet hard beskatning og variasjon i miljøforholdene i Perustrømmen. Klimaet i dette området påvirkes meget sterkt av El Niño-fenomenet.

Fangst

I løpet av 1950-årene ble det utviklet et effektivt fiske etter ansjoveta i havet utenfor Peru. Fangsten toppet seg i 1970 med mer enn 12 millioner tonn. I løpet av 1970-årene ble det et totalt sammenbrudd av bestanden, trolig som følge av en kombinasjon av overfiske og to sterke El Niño-perioder i 1971/72 og 1976/77. Fangstene har variert mindre etter at bestanden tok seg opp igjen midt på 1990-tallet.

Årlige fangster varierer nå mellom 5 og 10 millioner tonn per år.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

ansjoveta
Engraulis ringens
GBIF-ID
2414014

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg