anier

Glattnebbani (Crotophaga ani), Costa Rica
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Anier er en underfamilie i gjøkfamilien. Underfamilien omfatter to slekter med til sammen fire arter. Alle artene er utbredt i Sør-Amerika og to forekommer også nordover til Mellom-Amerika. Ingen av artene er klassifisert som truet.

Faktaboks

Også kjent som
Crotophaginae Engelsk: Anis

Beskrivelse

Kroppslengden er 30-50 cm. Kjønnene er like.

Tre arter (i slekten Crotophaga) er ensfarget svarte eller blåsvarte med lang stjert. I tillegg tilhører guiragjøk (Guira guira) underfamilien anier. Guiragjøken skiller seg fra de øvrige i utseende med sin brunlige rygg med hvite streker, gråhvite strupe, bryst og underside, og gulaktige nebb.

Levevis

Guiragjøk (Guira guira), Argentina, Sør-Amerika.
.

Aniene lever i hovedsak av større insekter som f.eks. gresshopper, men også små krypdyr, amfibier, fugleegg og -unger, frukt og bær. De opptrer i grupper på inntil 20 individer og holder seg stort sett i samme områder gjennom hele året.

Alle artene bygger store reir i trær. Flere hunner hekker ofte sammen i kolonier som blir forsvart mot andre grupper. Hos noen arter kan flere hunner legge egg i samme reir og dele på ruging og oppfostring av unger. Guiragjøken kan av og til legge egg i andre fugler sine reir, inklusive andre ani-arter.

Arter

Oversikt over artene i underfamilien anier
Art Vitenskapelig navn
Storani Crotophaga major
Glattnebbani Crotophaga ani
Furenebbani Crotophaga sulcirostris
Guiragjøk Guira guira

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg