Anier er en underfamilie i gjøkfamilien. Underfamilien omfatter to slekter med til sammen fire arter. Alle artene er utbredt i Sør-Amerika og to forekommer også nordover til Mellom-Amerika. Ingen av artene er klassifisert som truet.

Kroppslengden er 30-50 cm. Kjønnene er like.

Tre arter (i slekten Crotophaga) er ensfarget svarte eller blåsvarte med lang stjert. I tillegg tilhører guiragjøk (Guira guira) underfamilien anier. Guiragjøken skiller seg fra de øvrige i utseende med sin brunlige rygg med hvite streker, gråhvite strupe, bryst og underside, og gulaktige nebb.

Aniene lever i hovedsak av større insekter som f.eks. gresshopper, men også små krypdyr, amfibier, fugleegg og -unger, frukt og bær. De opptrer i grupper på inntil 20 individer og holder seg stort sett i samme områder gjennom hele året.

Alle artene bygger store reir i trær. Flere hunner hekker ofte sammen i kolonier som blir forsvart mot andre grupper. Hos noen arter kan flere hunner legge egg i samme reir og dele på ruging og oppfostring av unger. Guiragjøken kan av og til legge egg i andre fugler sine reir, inklusive andre ani-arter.

Oversikt over artene i underfamilien anier
Art Vitenskapelig navn
Storani Crotophaga major
Glattnebbani Crotophaga ani
Furenebbani Crotophaga sulcirostris
Guiragjøk Guira guira

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.