Angioødem, flyktig opptredende hevelse (ødem) i hud eller slimhinner, som skyldes kraftig utvidelse av blodårene i vevet. Hevelsene oppstår som oftest i ansiktsregionen, særlig øyelokk, lepper og evt. svelg. Hvis slimhinner i svelg eller strupehode rammes, kan tilstanden føre til kvelning.

Det er to hovedformer for angioødem; angioødem med urtikaria og angiødem uten urtikaria. Den førstnevnte formen er i prinsippet det samme som urtikaria og skyldes at celler i huden eller slimhinnen frigjør mediatorer, først og fremst histamin, som påvirker blodårene slik at de utvider seg. Angioødemet opptrer dypere i huden/slimhinnen enn urtikaria og forårsaker derved større hevelser, fordi dette vevet har større evne til å ekspandere enn de øvre lag av huden. Årsakene til denne formen for angioødem er de samme som ved urtikaria.

Den andre formen skyldes svikt i komplementsystemet ved  at faktoren C1-esteraseinhibitor mangler eller ikke fungerer som den skal. Denne svikten kan være arvelig. Da kalles tilstanden heriditært angioødem, eller den kan være tilegnet, i noen tilfeller indusert av visse medikamenter.

Angioødem med urtikaria behandles på samme måte som urtikaria, først og fremst med antihistaminer. Adrenalin, gitt som injeksjon, har meget raskt effekt og kan være påkrevet, spesielt ved hevelser i luftveiene.

Angioødem uten urikaria, som skyldes svikt i komplementsystemet, responderer ikke på antihistaminer eller adrenalin. Behandlingen ved heriditært angioødem er tilførsel av komplementfaktoren C1-esteraseinhibitor ved utbrudd. Forebyggende behandling med anabole steroider (eks.: danazol) er aktuelt for de fleste pasienter med denne tilstanden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

16. januar 2015 skrev Lars Gramstad

heriditært angiodem. Bokstav er falt ut i benevnelsen: angioødem

21. januar 2015 svarte Georg Kjøll

Takk for at du sier fra om denne feilen, den har nå blitt fikset!

Alt godt fra Georg

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.