angarieretten

Artikkelstart

Angarieretten, den rett en krigførende stat har etter folkeretten til å beslaglegge og bruke krigsviktig nøytral eiendom som befinner seg på dens territorium. I nyere tid har denne rett særlig vært utøvd overfor nøytrale skip. Utøvelse av angarieretten utløser erstatningsplikt overfor eieren av den beslaglagte eiendommen.

Faktaboks

Uttale
-rˈi-
Etymologi
latin jus angariae, engelsk right of angary, av gresk

Haag-overenskomsten av 1907 (5) art. 19 har anerkjent angarieretten i et spesielt forhold (i tilknytning til jernbanemateriell), men retten er ikke begrenset bare til slikt materiell. Det kan hevdes at bare det generelle prinsippet om militær nødvendighet begrenser angarieretten, det vil si at nøytral eiendom kan beslaglegges etter angarieretten såfremt dette anses militært nødvendig.

Beslagleggelse av nøytrale skip under henvisning til angarieretten fant sted under begge verdenskriger, særlig i Storbritannia og USA. Det har vært hevdet at angarieretten også gir adgang til å beslaglegge nøytrale skip med last når de er oppbrakt i åpen sjø og ført inn til visitasjon, men dette er neppe alminnelig anerkjent.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg