andronovokultur

Artikkelstart

Andronovokultur er en arkeologisk kultur fra bronsealderen som var utbredt i Sibir og vestre del av de asiatiske steppene fra rundt 1800 fvt. til 1300 fvt. Kulturen ble identifisert i 1920 av den russiske arkeologen Sergej A Teploukhov, og den er oppkalt etter et gravfunn gjort i 1914 i landsbyen Andronovo, nær Atsjinsk, i Russland.

Faktaboks

Uttale
andrˈonovokultur

Andronovo ble senere delt i de to gruppene Alakul og Fedorovo. Forskjellene kommer spesielt til syne i gravskikken: Alakul gravla de døde ubrent og i en bøyd stilling, mens Fedorovo kremerte de døde.

Bosetningene finnes vanligvis på små elvebredder og lave elvesletter. Befolkningen livnærte seg av husdyrhold, supplert med landbruk, jakt, fiske og sanking.

Som del av Andronovo regnes noen ganger den foregående Sintashta-Petrovka (ca. 2100–1800 fvt.), og de senere Sargary-Alekseyevka (ca. 1200–1000 fvt.).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Koryakova, Ludmila og Andrej Epimakhov 2007: The Urals and Western Siberia in the Bronze and Iron Ages. Cambridge: Cambridge University Press. Finn i Google Books.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg