anal karakter

En tissepotte (eller chamber pot) slik de så ut på Freuds tid.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Anal karakter er ifølge psykoanalytisk teori en rekke personlighetstrekk som er typiske for mennesker fiksert på den anale fasen i den psykoseksuelle utviklingen. Dette begrepet blir ikke brukt i psykisk helsevern lenger. Det overlapper noe, men er ikke identisk med diagnosen tvangspreget personlighetsforstyrrelse som vi finner i diagnosemanualen ICD-10.

Anal karakter ble første gang beskrevet i Character and anal eroticism (1908, «Karakter og anal erotisme») av Sigmund Freud og Anal erotic character traits (1918, «Anale, erotiske karaktertrekk») av Ernest Jones. Hvis man ikke har klart å oppgi anale områder som hovedkilde til erotisk nytelse, vil denne preferansen ifølge Freud og Jones prege ens personlighet. Triaden ryddighet, sparsommelighet og stahet er de oftest nevnte trekkene for en anal karakter (selv om de tilhører underkategorien anal-retentiv, se under). Freud hevdet at en anal karakter kan være konsekvensen av problemer med pottetreningen, men skrev også at hovedårsaken var en medfødt analerotisk tendens. Ofte blir anal-karakteren delt inn i to undertyper:

Anal-retentiv

Hvis man kommer vellykket gjennom pottetreningen (eller tar den for seriøst) der idealet er «å holde igjen» vil man ifølge Freud utvikle egenskaper som måtehold, perfeksjonisme og den tidligere nevnte anale triaden. Anal blir ofte brukt i stedet for anal-retentiv i dagligspråket.

I ekstreme tilfeller kan den analt-retentive ifølge Freud vise tegn på anal sadisme, som betyr at man har et behov for å påføre andre mennesker ubehag ved metoder utarbeidet i den anale fasen (for eksempel relatert til perfeksjonisme eller stahet). Årsaken til den sadistiske oppførselen antas å være strenge straffer under pottetreningen, som gjør at personen begynner å finne det tilfredsstillende å plage andre.

Noen psykoanalytiske teoretikere spekulerte i om det fantes et avgrenset anal-sadistisk utviklingsstadium.

Anal-ekspulsiv

Hvis man har problemer med «å holde igjen» under pottetreningen kan personligheten preges av mangel på selvkontroll. Den ekspulsive karakter er det motsatte av den retentive karakteren. Generøsitet, tendens til rot, uvørenhet, ydmykhet og noen ganger grusomhet vil prege den anal-ekspulsive personen.

Freud åpnet opp for muligheten, for at den analt-retentive kunne flippe over i den analt-ekspulsive personlighetstendensen (og omvendt) under stress. Se også: oral-karakteren.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Akhtar, Salman. (2009). Comprehensive Dictionary of Psychoanalysis.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg