Amyloplaster er små, fargeløse legemer (organeller) i planteceller som er spesialisert til å lagre stivelseskorn. De finnes i stor mengde i lagringsvev, som for eksempel frøhviten hos korn og i poteter.

Faktaboks

Uttale
amyloplˈaster
Etymologi
av gresk ‘stivelse’

Amyloplaster er plastider, av typen leukoplaster.

Når poteter ligger i lys og blir grønne, skyldes dette at amyloplaster omdannes til kloroplaster med klorofyll.

Ved gravitropisme, bevegelser som skyldes tyngdekraften, spiller amyloplastene en stor rolle. De finnes i rothetteceller der de kan skifte posisjon på grunn av tyngden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg