Amylase er et enzym, eller snarere en gruppe enzymer, som i hovedsak bryter ned karbohydrater i fordøyelseskanalen. Karbohydratene kan være sammensatte (som glykogen) eller for eksempel plantestivelse, som utgjør hoveddelen av brød, poteter og annen planteføde. Stivelsen spaltes til enklere karbohydrater, dekstriner, og videre til maltose, som kan opptas i blodet gjennom tarmen.

Faktaboks

Uttale
amylˈaser
Etymologi
av latin amylum, ‘stivelse’

Amylase finnes i spyttet (ptyalin), i bukspyttkjertelens fordøyelsessekret og i tarmsaften. Stivelse lagres i planter som opplagsnæring, og amylase dannes i plantene når stivelsen skal utnyttes, for eksempel i bygg som spirer (malt, derav navnet maltose). Ved hel eller delvis blokkering av bukspyttkjertelens utførselsgang til tarmen kan amylase gå over i blodet og urinen. Dette kan påvises ved en amylaseprøve.

Amylase forekommer både i alfa-, beta- og gammavarianter, som angriper stivelsen på forskjellige steder i molekylet. For eksempel er ptyalin en alfa-amylase.

Amylase kan produseres fra sopp og bakterier, og brukes industrielt som bakehjelpemiddel for å gi brødet større volum og bedre farge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg