Ampulla
Ampulla fra 500-tallet av ukjent opphav.
Av /Musée du Louvre, Hoffmann Collection.
Lisens: CC BY SA 3.0

Ampulla er en liten, kuleformet formet flaske med to håndtak, opprinnelig fra romersk tid. Den var oftest laget i keramikk. Denne typen flaske fikk sin største spredning i senantikken og middelalderen, og ble da også produsert i andre materialer, slik som tinn, bly, bronse eller glass.

Faktaboks

Uttale
ampˈulla

Ampullene ble masseprodusert som suvenirer for kristne pilegrimer som besøkte hellige valfartsplasser, og kunne inneholde hellig vann eller olje fra disse stedene. Pilegrimsampullene var oftest ornamentert med bygninger fra valfartsstedene, spesielt fra Jerusalem, og med motiver fra Jesu liv.

Den største samlingen av denne typen ampuller er de såkalte Monza-ampullene fra Italia, som dateres til 400–600-tallet.

Begrepet ‘ampulla’ kan også vise til et lite kar for finere olje, som normalt kalles unguentarium, og som oftest ble brukt ved salving i forbindelse med kroning av konger i middelalderen. Et eksempel på det er den franske ‘Hellige ampullen’ (Sainte ampoule), en romersk miniatyroljeflaske, som ble ansett som hellig, og som ble brukt ved salvingen av Ludvig 7 da han ble kronet i 1131.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg