Rotknoll

På belgplanter kan det danne seg rotknoller. Det er belgplantebakterier som stimulerer rotcellene lokalt til sterk vekst. Bakteriene er viktige for plantenes opptak av nitrogen.

Rotknoll
Av /Shutterstock.

Ammonifisering er nedbrytning av organiske nitrogenforbindelser til ammonium eller ammoniakk.

Nitrogen er en bestanddel i aminosyrer, protein og nukleinsyrer og finnes derfor i større mengder i alle organismer. Ammonifisering er en delreaksjon i nitrogensyklus som gir en overgang fra organisk til uorganisk nitrogen.

Ammonifisering utføres av bakterier og sopp som deltar i nedbrytningen av biomasse fra døde planter, dyr og mikroorganismer i jord og vann. I tillegg kommer organisk nitrogen utskilt fra fordøyelsen i form av avføring og urin hos dyr.

Nytteverdi

Bakterier og sopp kan assimilere ammonium og bruke det til egen vekst, mens overskudd blir frigitt i omgivelsene. Ammonium er en viktig nitrogenkilde for planter, spesielt for bartrær og lyngplanter som vokser på sur jord (podsol). Det er en nær sammenheng mellom N-mineralisering og oppbygging av nytt organisk materiale.

Nedbrytningsprosessen

Nedbrytningen skjer via prosesser i ammonifiserende mikroorganismer som skaffer seg energi ved å oksidere organisk nitrogen til ammonium. Ammonifiseringen avhenger av artssammensetningen i mikroflora og mikrofauna, mengde og type nedbrytbart organisk materiale, temperatur, fuktighet, pH og oksygenkonsentrasjon.

Siden ammonium (NH4+) er et kation er det relativt sterkt bundet til jordkolloider og vaskes ikke så lett ut av jorden sammenlignet nitrat (NO3-). Ammonium er i pH-likevekt med gassen ammoniakk (NH3), vist i et Bjerrumdiagram. En av reaksjonene i ammonifisering er katalysert av enzymet urease, hvor to molekyler ammonium produseres for hvert molekyl urea som blir nedbrutt. Ammonium fra ammonifisering kan i moldjord og vann med høy pH og god tilgang på oksygen bli videre omsatt til nitrat via nitrifikasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg