Amen, et uttrykk som forekommer fjorten ganger i Den hebraiske bibelen, Tanakh, der det bekrefter inngåelsen av løfter. I følge rabbinsk tradisjon skal ordet være satt sammen av forbokstavene i det hebraiske uttrykket El melekh ne´eman, (Gud, den trofaste konge).

Uttrykket ble brukt allerede under gudstjenestene i tempelet i Jerusalem, der de tilstedeværende ga sin tilslutning til både inngåelsen av løfter og prestenes velsignelser og lovprisninger ved å rope amen.

Ordet inngår i synagogegudstjenesten i samtlige retninger av dagens jødedom, der alle velsignelser stadfestes ved amen. I sefardiske synagoger brukes amen også i mange andre deler av liturgien. Blant ortodokse jøder er det også vanlig å uttale et amen hver gang man hører en velsignelse uttalt av andre.

Uttrykket ble overtatt i det greske kirkespråk (jfr. 1. Korinterbrev 14,16; Johannes' åpenbaring 5,14). Eiendommelig for Jesus er bruken av amen som innledning til viktige utsagn: "Sannelig, sannelig, sier jeg..." Ordet sannelig, som brukes i norske bibeloversettelser, er en oversettelse av det hebraiske amen. Amen brukes også i islams liturgi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.