Amen, et uttrykk som forekommer fjorten ganger i Den hebraiske bibelen, Tanakh, der det bekrefter inngåelsen av løfter. I følge rabbinsk tradisjon skal ordet være satt sammen av forbokstavene i det hebraiske uttrykket El melekh ne´eman, (Gud, den trofaste konge).

Uttrykket ble brukt allerede under gudstjenestene i tempelet i Jerusalem, der de tilstedeværende ga sin tilslutning til både inngåelsen av løfter og prestenes velsignelser og lovprisninger ved å rope amen.

Ordet inngår i synagogegudstjenesten i samtlige retninger av dagens jødedom, der alle velsignelser stadfestes ved amen. I sefardiske synagoger brukes amen også i mange andre deler av liturgien. Blant ortodokse jøder er det også vanlig å uttale et amen hver gang man hører en velsignelse uttalt av andre.

Uttrykket ble overtatt i det greske kirkespråk (jfr. 1. Korinterbrev 14,16; Johannes' åpenbaring 5,14). Eiendommelig for Jesus er bruken av amen som innledning til viktige utsagn: "Sannelig, sannelig, sier jeg..." Ordet sannelig, som brukes i norske bibeloversettelser, er en oversettelse av det hebraiske amen. Amen brukes også i islams liturgi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.