Ambulanse.
Av .

Ambulansearbeidere.

.
Lisens: CC BY SA 2.0

Ambulansearbeider er helsepersonell som jobber i ambulansetjenesten. Ambulansearbeidere kan også arbeide som ressurskoordinatorer eller nødmeldeoperatør ved de akuttmedisinske kommunikasjonssentralene (AMK-sentral). Enkelte jobber også som redningsmann på luftambulanse, som ambulansearbeider på ambulansefly, eller i det private, for eksempel innen bedriftsindustrivern, arrangementsvirksomhet og skipsfart.

Ambulansearbeider er ifølge helsepersonelloven en lovbeskyttet tittel. Man må ha autorisasjon for å kunne kalle seg ambulansearbeider.

Utdanning

Yrkesfagutdanning

Autorisasjon som ambulansearbeider bygger på fagbrev. Opplæringen skjer vanligvis ved at man går to år i videregående skole og to år som lærling i bedrift.

  • Første året: vg1 Helse- og oppvekstfag.
  • Andre året: vg2 Ambulansefag.
  • Deretter jobber man som lærling i to år i en bedrift.

Læretiden avsluttes med en fagprøve.

Med lang og allsidig praksis i faget kan man gå opp til fagprøve som praksiskandidat.

Høyere utdanning

Ambulansepersonell i Norge har tradisjonelt ikke hatt krav om høyskoleutdanning, men det er blitt opprettet bachelorutdanning for ambulansearbeidere ved flere høyskoler og universiteter. Slike ambulansearbeidere har fått den engelske tittelen paramedic, på norsk paramedisiner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Svein Sæverås

Artikkelen er samlet sett lite dekkende, og bør endres.Arbeidssted: Forslag: "Ambulansearbeidere kan også arbeide i AMK-sentraler, som ressurskoordinator" Begrunnelse: Dette er systematisert, slik at autoriserte ambulansearbeidere har funksjonen med å koordinere ambulanseressurser. Problemstillingen er fremme blant annet i tilsynssaker, noe som tilsier at Snl bør ha denne yrkesfunksjonen med under yrkesbeskrivelsen.Utdanning: Her er artikkelen nokså upresis. Det store flertall har ikke opplæring fra videregående skole ("opplæring" er begrepet i opplæringslova, og det bør brukes også her. "Utdanning" benyttes om høyere og forskningsbasert utdanning)Derimot har ambulansearbeider vanligvis fagbrev som praksiskandidat, etter reglene i opplæringslova § 3-5. Andel praksiskandidater er nok over 80 %.Forslag: "Amblulansearbeider har fagbrev, ofte som praksiskandidat med lang og allsidig praksis i faget. Eventuelt etter opplæring og læretid gjennom videregående skole"

svarte Geir Sverre Braut

Takk for konstruktivt innspill. Jeg har forsøkt å justere teksten i samsvar med dine påpekninger.Med hilsenGeir Sverre Braut

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg