Aluminiumnitrid, et hvitt keramisk materiale som kombinerer elektrisk isolasjon med meget høy varmeledningsevne, og som har varmeutvidelse omtrent lik silisium. Det kan derfor brukes for å fjerne varme der elektrisk isolasjon er påkrevd, f.eks. som substrat i databrikker. Aluminiumnitrid har den nest høyeste varmeledningsevne for et keramisk materiale (etter berylliumoksider, BeO, se beryllium). Ved romtemperatur er den på ca. 150 W/mK, sammenlignet med 380 W/mK for kobber, men ved 200 oC er AlN en bedre varmeleder enn kobber.

AlN lages ved direkte reaksjon mellom aluminium og nitrogen, eller ved karbotermisk reduksjon av alumina (Al2O3). Det smelter ikke, men dekomponerer ved 2500 oC, noe som gjør at pulveret ikke sintrer uten tilsetningsstoffer. AlN tåler smeltede metaller og salter, men kan hydrolysere i vann. Hardheten er omtrent som for kvarts (SiO2), densiteten litt høyere enn for glass.

Aluminiumnitrid ble laget allerede i 1877, men fikk interesse først i 1980-årene på grunn av mulig anvendelse i dataindustrien.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.