aluminiumnitrid

Aluminiumnitrid, et hvitt keramisk materiale som kombinerer elektrisk isolasjon med meget høy varmeledningsevne, og som har varmeutvidelse omtrent lik silisium. Det kan derfor brukes for å fjerne varme der elektrisk isolasjon er påkrevd, f.eks. som substrat i databrikker. Aluminiumnitrid har den nest høyeste varmeledningsevne for et keramisk materiale (etter berylliumoksider, BeO, se beryllium). Ved romtemperatur er den på ca. 150 W/mK, sammenlignet med 380 W/mK for kobber, men ved 200 oC er AlN en bedre varmeleder enn kobber.

Faktaboks

Uttale
aluminiumnitrˈid
Også kjent som
AlN

AlN lages ved direkte reaksjon mellom aluminium og nitrogen, eller ved karbotermisk reduksjon av alumina (Al2O3). Det smelter ikke, men dekomponerer ved 2500 oC, noe som gjør at pulveret ikke sintrer uten tilsetningsstoffer. AlN tåler smeltede metaller og salter, men kan hydrolysere i vann. Hardheten er omtrent som for kvarts (SiO2), densiteten litt høyere enn for glass.

Aluminiumnitrid ble laget allerede i 1877, men fikk interesse først i 1980-årene på grunn av mulig anvendelse i dataindustrien.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg