aluminiumnitrid

Artikkelstart

Aluminiumnitrid er en kjemisk forbindelse av grunnstoffene aluminium og nitrogen. Det har kjemisk formel AlN.

Faktaboks

Uttale
aluminiumnitrˈid
Også kjent som
AlN

Aluminiumnitrid er et hvitt, keramisk materiale som kombinerer elektrisk isolasjon med meget høy varmeledningsevne, og som har varmeutvidelse omtrent lik silisium. Det kan derfor brukes for å fjerne varme der elektrisk isolasjon er påkrevd, for eksempel som substrat i databrikker. Aluminiumnitrid har den nest høyeste varmeledningsevnen for et keramisk materiale (etter berylliumoksider, BeO, se beryllium). Ved romtemperatur er den på ca. 150 W/mK, sammenlignet med 380 W/mK for kobber, men ved 200 oC er AlN en bedre varmeleder enn kobber.

AlN lages ved direkte reaksjon mellom aluminium og nitrogen, eller ved karbotermisk reduksjon av alumina (Al2O3). Det smelter ikke, men dekomponerer ved 2500 °C, noe som gjør at pulveret ikke sintrer uten tilsetningsstoffer. AlN tåler smeltede metaller og salter, men kan hydrolysere i vann. Hardheten er omtrent som for kvarts (SiO2) og tettheten er litt høyere enn for glass.

Aluminiumnitrid ble laget allerede i 1877, men fikk interesse først i 1980-årene på grunn av mulig anvendelse i dataindustrien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg