Altocumulus lenticularis
Altocumulus lenticularis over Beerenberg på Jan Mayen 4. juni 2006.
Altocumulus lenticularis
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Altocumulus lenticularis over Ustaoset (2018)
Altocumulus lenticularis over Ustaoset (2018)
Lisens: CC BY SA 3.0

Altocumulus lenticularis er skyer som ligner linser eller mandler. Det spesielle med dem er at de virker som om de henger stille i luften, selv om det blåser kraftig.

Faktaboks

Også kjent som

mandelsky, linsesky

Skyene er en variant av altocumulus skyer, og opptrer i middels høye nivåer av troposfæren.

Dannelse

Altocumulus lenticularis dannes på grunn av bølger i atmosfæren. Et fjell som ligger på tvers av retningen vinden blåser fra virker som en sperring som tvinger den relativt stabile luften oppover. Etter at luften har passert fjellet synker den ned igjen. Dette kalles en fjellbølge.

Luftstrømmen som blir presset oppover av fjellbølgen blir avkjølt, og dermed fortetter fuktigheten seg til skydråper på bølgetoppene. Når tilstrekkelig fuktighet er tilstede, utvikles altocumulus lenticularis skyene enten over eller på lesiden av fjellet. Jo større fjellkjedene er, desto større er muligheten for altocumulus lenticularis skyer å dannes.

På grunn av variasjon i vindhastighet og veksling av fuktige og tørrere lag i luften rett over fjellet, kan disse skyene dukke opp i flere lag oppå hverandre.

Bevegelse

Skyene dannes kontinuerlig på vei mot en bølgetopp, og løser seg opp igjen på vei ned fra bølgetoppen. Det er derfor de ser ut til å ligge i ro selv om det blåser kraftig i den høyden skyene befinner seg i.

Innvirkning på luftfart

Altocumulus lenticularis-skyer er det mest talende tegnet på at det kan finnes fjellbølger. Siden fjellbølgene genererer mye turbulens er det til fare for luftfarten, spesielt småflytrafikk.

Tilstedeværelsen av lenticularis har blant annet å gjøre med tilstedeværelsen av fuktighet, og når luften er ganske tørr kan det også forekomme fjellbølger og alvorlig turbulens uten at lenticularis-skyer kan sees.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg