Altocumulus. Av . CC BY 2.0

altocumulus

Altocumulus over Tallhall, Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo 24. januar 2017

Artikkelstart

Altocumulus (Ac) er skyer som ligner skiver, baller eller helleliknende smådeler.

Faktaboks

Uttale
altocˈumulus
Etymologi
av latin for ‘høy’ og ‘haug’
Også kjent som

rukleskyer eller lammeskyer

Altocumulus er en av de ti hovedtypene av skyer. De opptrer i middels høye nivåer av troposfæren, på våre bredder gjerne i høydene 2 km til 5 km over bakken. Altocumulus danner hvite, grålige, eller fargede lag av striper eller baller, ofte med bølgestruktur.

Beskrivelse

Altocumulus over jordet på Nærland i februar
Av .

Skyene består for det meste av underkjølte små vanndråper, men ved meget lave temperaturer vil de også inneholde iskrystaller. Altocumulus, altostratus og nimbostratus kalles midlere skyer. Slike har skybase rundt 2-5 km over bakkenivå.

Sett fra satellitt

I et satellittbilde er det forholdsvis lett å kjenne igjen skyer. Midlere og lave skyer ligger lavere enn syv kilometer, er varmere enn høye skyer og reflekterer mindre sollys enn høye skyer. Sammensetningen av kanalene i et RGB (124)-bilde gjør at de får et preg av gul farge. Temperaturen i toppen av skyene er viktig for hvilken farge de får i et RGB-bilde.

Lett å forveksle

Altocumulus og stratocumulus ser ganske like ut og kan lett forveksles. Både altocumulus og stratocumulus kan se ut som en klumpete masse av små haugskyer.

En måte å skille dem fra hverandre er at stratocumulus har høyere skytopptemperatur og vil være litt gulere i et satellittbilde. Dersom det ikke er klaring mellom de enkelte skyene eller at skyene har for liten horisontal utstrekning, kan de bli sett på som et sammenhengende lag av skyer. Det er da vanskelig å avgjøre hva slags skyer det er.

Dersom man observerer skyene fra bakken finnes det en tommelfingerregel man kan bruke for å skille skytypene. Holder man en strak hånd med knyttet neve opp mot skyene, så regner vi det som stratocumulus dersom de enkelte skyballene er større enn knyttneven, og som altocumulus dersom de er mindre enn knyttneven.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg