altocumulus

Altocumulus

Michael Gauss, MET. CC BY 2.0

Altocumulus (Ac) er skyer som ligner skiver, baller eller helleliknende smådeler.

Altocumulus er en av de ti hovedtypene av skyer. De opptrer i middels høye nivåer av troposfæren, på våre bredder gjerne i høydene 2 km til 5 km over bakken. Altocumulus danner hvite, grålige, eller fargede lag av striper eller baller, ofte med bølgestruktur.

Skyene består for det meste av underkjølte små vanndråper, men ved meget lave temperaturer vil de også inneholde iskrystaller. Altocumulus, altostratus og nimbostratus kalles midlere skyer. Slike har skybase rundt 2-5 km over bakkenivå.

I et satellittbilde er det forholdsvis lett å kjenne igjen skyer. Midlere og lave skyer ligger lavere enn syv kilometer, er varmere enn høye skyer og reflekterer mindre sollys enn høye skyer. Sammensetningen av kanalene i et RGB (124)-bilde gjør at de får et preg av gul farge. Temperaturen i toppen av skyene er viktig for hvilken farge de får i et RGB-bilde.

Altocumulus og stratocumulus ser ganske like ut og kan lett forveksles. Både altocumulus og stratocumulus kan se ut som en klumpete masse av små haugskyer.

En måte å skille dem fra hverandre er at stratocumulus har høyere skytopptemperatur og vil være litt gulere i et satellittbilde. Dersom det ikke er klaring mellom de enkelte skyene eller at skyene har for liten horisontal utstrekning, kan de bli sett på som et sammenhengende lag av skyer. Det er da vanskelig å avgjøre hva slags skyer det er.

Dersom man observerer skyene fra bakken finnes det en tommelfingerregel man kan bruke for å skille skytypene. Holder man en strak hånd med knyttet neve opp mot skyene, så regner vi det som stratocumulus dersom de enkelte skyballene er større enn knyttneven, og som altocumulus dersom de er mindre enn knyttneven.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.