alternativkostnad

Artikkelstart

Alternativkostnad, nytteverdien, målt ved betalingsvilligheten, av de goder som fortrenges ved konsum eller produksjon av et gode. Alternativkostnad er således en type kalkulatoriske kostnader.

Knapphet på ressurser er et grunnleggende problem i samfunnsøkonomien. Dersom ressursene brukes til produksjon av ett konsumgode, går det ut over produksjonen av andre goder som også har nytteverdi. Produksjonen av en bestemt godemengde fortrenger derfor andre goder ved at produksjonen legger beslag på ressursene. All konsum og produksjon har derfor en alternativkostnad.

Dersom det er arbeidsledighet og staten ansetter en person som er arbeidsledig er alternativkostnaden (de samfunnsøkonomiske kostnadene) lik null fordi alternativet er at personen fortsatt er ledig.

Dersom det derimot er full sysselsetting før den statlige ansettelsen, vil ansettelsen ha en kostnad fordi produksjonen et annet sted vil gå ned.

Begrepet alternativkostnader har også relevans i bedriftsøkonomi. Alternativkostnaden i en bedrift ved å bruke ressursene til en bestemt produksjon, er det bedriften kunne ha tjent ved den beste alternative anvendelsen av ressursene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg