Alternativkostnad er verdien av det beste alternativet som blir valgt bort når man velger et annet utelukkende alternativ.

Alternativkostnader tydeliggjør hva som er verdien av et alternativ målt opp mot et annet. I bedriftsøkonomi beregnes dette ofte som en ren økonomisk verdi, ut fra hvilke kostnader og inntekter bedriften får fra et alternativ. I samfunnsøkonomi beregnes nytteverdien, som også inkluderer andre ikke-målbare positive og negative sider ved et alternativ.

Alternativkostnader i hverdagen

I hverdagen må vi ta mange valg som ekskluderer andre alternativer. Hvis en person velger å spise brødskiver til frokost en dag, kan den ikke spise en stor bolle havregrøt. Den går da glipp av de helsemessige fordelene havre gir, men sparer kanskje tid og krefter på å slippe å lage grøt. Hvis en velger å sitte hjemme og se på film, går en glipp av opplevelsen en ville hatt dersom en dro på konsert. Hvis en velger å gå på et 5-årig studie, går en glipp av de pengene en kunne tjent i løpet av disse årene. Beregning av alternativkostnad handler om å finne ut hva man går glipp av når man velger bort et alternativ.

Alternativkostnader i samfunnsøkonomi

Samfunnsøkonomi handler om hvordan best mulig bruke begrensede ressurser. Norge har for eksempel en begrenset mengde mennesker (arbeidskraft) og penger. Pengene og tiden vår kan vi bruke på ulike måter. Dersom ressursene brukes til produksjon av ett gode, går det ut over produksjonen av andre goder som også har nytteverdi. Menneskene som i dag jobber i oljeindustrien eller i helsevesenet, kunne alternativt ha brukt tiden sin på noe annet, som også kunne ha ført til produksjon av goder vi ønsker oss. Å ansette en arbeidsløs person vil derimot ikke ha den samme alternativkostnaden for staten, men kan ha det for privatpersonen som kunne brukt tiden sin annerledes. Begrepet alternativkostnad brukes for å beskrive hva det er vi går glipp av ved å velge å fordele ressurser til en spesifikk sak.

I samfunnsøkonomien måles ofte alternativkostnadene på grunnlag av den observerte betalingsvilligheten av de goder som fortrenges ved konsum eller produksjon av et gode. Det kan også foretas teoretiske antagelser når kostnader er vanskelige å måle.

Alternativkostnader i bedriftsøkonomi

Begrepet alternativkostnader har også relevans i bedriftsøkonomi. Alternativkostnaden i en bedrift ved å bruke ressursene til en bestemt produksjon, er det bedriften kunne ha tjent ved den beste alternative anvendelsen av ressursene. Hvis en bedrift produserer ullsokker, men like gjerne kunne ha produsert ullgensere, er alternativkostnaden de inntektene og kostnadene bedriften går glipp av fordi de ikke produserer gensere. Selv om de går med overskudd, bør de vurdere om de ville ha tjent mer på å gjøre noe annet med de maskinene, ressursene og arbeidskraften de har tilgjengelig. Hvis de hadde tjent mer på å legge om driften, kan det være at alternativkostnaden ved å drive på den nåværende måten er uforsvarlig høy.

Alternativkostnad kan beskrives som en type kalkulatoriske kostnader.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg