Altasimut
En liten teodolitt for måling av horisontale og vertikale vinkler. Når brukt i navigasjon og kartlegging ble slike instrumenter benyttet til nøyaktig fastsettelse av peiling og høyde til himmellegemer. Til høyre, en altasimut brukt av Fridtjof Nansen i 1895 på sin ekspedisjon med Fram. I sin bok om ekspedisjonen beskriver imidlertid Nansen instrumentet som en liten teodolitt.
Altasimut
Lisens: CC BY SA 3.0

Altasimut er et astronomisk apparat til måling av høyde og asimut (peiling) til et himmellegeme, også kalt universalinstrument, fordi det erstatter flere instrumenter (kvadrant/sekstant, teodolitt, passasjeinstrument og peileskive). Altasimut består av en kikkert som kan dreies vertikalt om en vannrett og horisontalt om en loddrett akse. Vinklenes størrelse avleses på hver sin graderte sirkel, forsynt med mikroskop-nonier.

Faktaboks

Uttale
altasimˈut
Etymologi
av latin altus, ‘høy’, og arabisk as-sunûth, ‘vei’

Bakgrunn

Asimut har innen nautikken vært vanlig å benytte som begrep om peilingen til et himmellegeme – da referert øst eller vest i 0 – 180° fra nord på nordlige breddegrader, og fra syd på sydlige breddegrader. Omgjort til 0 – 360° vil asimut representere rettvisende peiling. Asimutvinkel kan sammen med høyden til et himmellegeme benyttes til å bestemme et skips plass med astronomiske metoder. Spesielle peileskiver som kan plasseres på et kompass kalles ofte en asimutring. Altasimut vil altså i tillegg til å måle asimut også kunne måle høyden (engelsk altitude) til et himmellegeme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg