Alfa- og betatesting er de siste testfasene for en programvare før den slippes på markedet. Alfatesting utføres i leverandørens testmiljø, gjerne av et uavhengig testteam som i størst mulig grad representerer potensielle sluttbrukere. Betatesting utføres vanligvis etter at alfatestingen har funnet sted av et begrenset, men representativt utvalg sluttbrukere i deres eget brukermiljø. Den versjonen av programvaren som sendes ut til betatesting kalles en betaversjon.

Faktaboks

Uttale
bˈeta-testing

Bruk og anvendelse

Produsenten av programvaren kan ved hjelp av alfa- og/eller betatesting få direkte tilbakemeldinger fra potensielle eller eksisterende brukere om funksjonalitet og kvalitet. Ved hjelp av denne informasjonen kan produsenten gjøre eventuelle endringer før en kandidatversjon, og deretter en førsteutgave, lanseres på markedet.

Produsentenes interne alfatesting går først og fremst ut på å verifisere programvaren, det vil si sjekke at den er i overensstemmelse med krav og spesifikasjoner. Betatesting en form for ekstern akseptansetest, der målet er å validere programvaren, det vil si å teste om den, ut fra et brukerperspektiv, oppfyller intensjonene og fungerer etter hensikten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg