alpeseiler

Alpseiler (Apus melba) ligner tårnseiler, men har hvit underside og er større.

Artikkelstart

Alpeseiler er en fugleart i seilerfamilien som ligner en stor tårnseiler med hvit underside. Den har tilhold i bratte fjellskrenter og langs klippekyster, og kan også hekke på bygninger.

Faktaboks

Også kjent som
Apus melba eller Tachymarptis melba (IOC)

Utbredelse

Alpeseileren forekommer i Middelhavslandene, Afrika og sørvestre deler av Asia. Den påvises meget sjelden i Norge, med ingen eller noen få observasjoner hvert tiår.

Utseende

Den er 20-23 cm lang og har et vingespenn på 51-58 cm. I flukt er den tydelig større enn vår vanlige tårnseiler, og er eneste seiler i Europa med hvit underside, det vil si hvit buk og en hvit strupeflekk som ikke alltid er så lett å se. Vinger og hode samt et bånd over brystet er brune. Sammenlignet med andre seilere er vingeslagene roligere og dypere.

Overvintring

Alpeseileren overvintrer i sørlige Afrika.

Atferd

Alpeseileren er en av flere arter som flyr høyt til værs i tussmørke, og det er vanligere ved daggry enn om kvelden. Det er nå påvist at denne aktiviteten ikke bare skjer på hekkeplass og under trekk som tidligere antatt, men at fenomenet er enda vanligere på overvintringsplassene i Afrika. Denne stigningen høyt til værs i tussmørke utføres derfor gjennom hele året, og det er trolig sosiale interaksjoner mellom individene som er årsak.

Alpeseileren er den første arten det er påvist kan holde seg flygende uten pause i over 200 døgn. Den opprettholder alle vanlige funksjoner under flyginga, inklusiv søvn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg