alpehorn

Musiker spiller alpehorn i Sveits.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Alpehorn er en rett naturtrompet uten fingerhull, som stammer fra området rundt Alpene. Instrumentet består av to uthulte trestokker, opp til fire meter lange og vanligvis gjort av gran eller furu, som er limt sammen og deretter surret med bark eller halverte peddigrør. Alpehornet har konisk boret form og ender vanligvis i et bøyd og traktformet klokkestykke (sjallstykke). I tillegg har instrumentet et løst dreiet munnstykke og ofte et lite stativ av tre limt under klokkestykket for å støtte hornet mens man spiller.

Historie

Man vet ikke eksakt hvor gammelt alpehornet er, men enkelte forskere har hevdet at instrumentet ble utviklet fra den gamle romersk-etruskiske rette trompeten lituus. Den eldste kilden vi kjenner til som nevner alpehornet stammer fra Sveits i 1527. Men flere alpine samlinger av sagn og myter fra 1600- til 1800-tallet forteller at alpehornet ble brukt langt tilbake i tiden som signalinstrument til å kommunisere mellom ulike landsbyer.

Bruksområde

Alpehornet er i slekt med den norske neverluren. Lignende trelurer er kjent som gjeterinstrument i fjellstrøk over store deler av Europa, hovedsakelig i Alpene, Karpatene, Pyreneene, Litauen og Skandinavia. I Alpene finnes det i tillegg andre og kortere trelurer som minner atskillig mer om de skandinaviske neverlurene.

Alpehornet er et naturtoneinstrument som brukes til å kommunisere, blant annet ved å gi kallesignal over lange avstander, eller til å fremføre enkle melodier ved hjelp av overblåsingsteknikk. På de lengste alpehornene kan man lettere overblåse instrumentet slik at man når et høyere register av naturtoneskalaen hvor tonene ligger tettere, og man kan da spille mer avanserte melodier.

Alpehornet har vært utbredt både i den tyske, østeriske, sveitsiske og franske delen av Alpene og er i dag fortsatt et populært instrument i store deler av dette området. Det tradisjonelle alpehornet er primært et folkemusikkinstrument, men det er også komponert kunstmusikk for ett eller flere alpehorn. Dette gjelder blant annet komponister som Leopold Mozart, Jean Daetwyler, Georg Friedrich Haas og Ghislain Muller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg