Palomino
Palomino er den mest anvendte druetype for fremstilling av sherry.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Sherry er en engelsk betegnelse på en type spansk sterkvin som blir fremstilt i omegnen av Jerez de la Frontera i Andalucía. Den vanligste vindruen til sherryproduksjon er palomino, og området har et kalkrikt jordsmonn.

Faktaboks

Uttale
sjˈerri
Etymologi
engelsk sherry, fra spansk (vino de) Jerez ‘(vin fra) Jerez
Også kjent som

jerez (spansk), xérès (fransk)

I tillegg til drue og jordsmonn skyldes den særpregede smaken i flere av hovedtypene en spesiell stamme av vingjærsopp. Denne stammen, Beticus, danner et belegg på vinen når den tilsettes brandy til om lag 16 volumprosent og lagres på fat som er om lag 80 prosent fulle. Gjærbelegget, som på spansk heter flor («blomst»), hindrer oksidasjon. Det danner også aldehyder og sannsynligvis andre aromastoffer.

Lagring og utvikling skjer i det karakteristiske solerasystemet, en trinnvis modning av sherry. Hovedtypene som produseres etter denne metoden er

  • Manzanilla, meget tørr og overveiende konsumert i Spania, meget lys
  • Fino, ganske tørr, også meget lys
  • Amontillado, vekslende sødme, mørkere og eldre
  • Oloroso, oftest ganske tørr, mørkere og fyldigere. Denne typen sprites opp til ca. 18 volumprosent og utvikler ikke synlig flor, men lagres i soleraer.

Cream sherry er en Oloroso som er kraftig søtet med spesialviner; den er etterspurt i Storbritannia og de nordiske land.

Total årlig produksjon mellom 80 og 85 millioner liter. En stor del av produksjonen eksporteres, særlig til Storbritannia. Norsk konsum i 2007 var snaue 200 000 liter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg