allmenndannelse

Artikkelstart

Allmenndannelse brukes generelt om et visst minstemål av allmennkunnskaper og en være- og tenkemåte som er resultatet av oppdragelse, miljø og utdanning, og som ansees å burde være felles for alle medlemmer av et samfunn.

Faktaboks

Etymologi
tysk Allgemeinbildung

Opprinnelig var det et uttrykk for det nyhumanistiske dannelsesideal, som begrep ble det tatt i bruk i Norge i første halvdel av 1800-tallet. Allmenndannelsen danner grunnlaget for menneskets innsikt i og forståelse av seg selv, forholdet mellom den enkelte og andre mennesker og mellom mennesket og samfunnet. Begrepet har vært gjenstand for ulike tolkninger, med hovedvekt på tilegnelse av et visst mål kunnskaper, eller med hovedvekten på utvikling av evner og anlegg, tenkeevne, viljestyrke og moralsk holdning.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bernt Hagtvet og Gorana Ognjenovic (red.): Dannelse. Tenkning, modning, refleksjon. Nordiske perspektiver på allmenndannelsens nødvendighet i høyere utdanning og forskning. Dreyers forlag 2011.

Kommentarer (2)

skrev Rolf Thomas Farmen

Hei.
Den Generelle del av læreplanen er erstattet av Overordnet del, iht. fagfornyelsen(L20). Der har allmenndannelse(generelle del) blitt byttet ut med bare å bruke dannelse eller danning(overordnet del). Jeg er nysgjerrig på om dette vil påvirke definisjonen av allmenndannelse slik vi forstår begrepet nå?
Jeg oppfatter endringen som en slags vraking av begrepet allmenndannelse, og er nysgjerrig fordi jeg opplever begrepet som et viktig og nyttig begrep. Mvh rolf Thomas

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Thomas - jeg vet ikke hva de som har skrevet fagfornyelsen har tenkt. Men det virker som at literacy har tatt over noe av denne betydningen. Se også vår artikkel literacy https://snl.no/literacy

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg