alligatorskilpaddefamilien

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Av .

Artikkelstart

Alligatorskilpaddefamilien er en reptilfamilie i ordenen skilpadder med to nålevende og sju utdødde slekter. I dag finnes det fem arter, tre snappeskilpadder i slekten Chelydra og to alligatorskilpadder i slekten Macroclemys. Disse skilpaddene lever det meste av livet i ferskvann og er utbredt i Amerika fra det sørlige Canada til nordvestlige deler av Sør-Amerika (Ecuador).

Faktaboks

Uttale
alligˈatorskilpadder
Også kjent som
Chelydridae

De er noen av verdens største skilpadder i ferskvann. Ryggskjoldet er kraftig og utstyrt med kjøler. Halen er sagtakket og like lang eller lengre enn ryggskjoldet. Bukskjoldet er redusert. Beina er velutviklet, med svømmehud og store klør. Hodet er stort og kjevene er kraftige.

Alligatorskilpaddene har et hissig temperament, og med sine kraftige kjever er de i stand til å forårsake alvorlige bittskader.

Mest kjent er den halvmeterlange nordsnappeskilpadden, Chelydra serpentina. Enda større er alligatorskilpadden, Macroclemys temmincki. Begge forekommer i elver og dammer og innsjøer og spiser det meste de kommer over av fisk og andre dyr i passende størrelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg