alligatorskilpadde

Av .
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Alligatorskilpadde er en reptilart tilhørende alligatorskilpaddefamilien i ordenen skilpadder. Den er en av verdens største skilpadder i ferskvann og blir i naturen av og til 80 kilogram. Det mørkebrune ryggskjoldet kan bli inntil 80 centimeter langt og har kjøler med høye knøler. Arten er utbredt i det sørøstlige USA, spesielt i nedbørfeltet til Mississippi. Den er sterkt knyttet til vann, og hunnen kommer bare opp for å legge egg. Den er et rovdyr som tar det meste som rører seg i vannet. På tungen har den en marklignende utvekst som den bruker som åte for å fange fisk. Av gemytt er den hissig, og bittene kan være farlige. Den kan for eksempel med letthet bite av en finger på et menneske.

Faktaboks

Også kjent som

Macroclemys temminckii; engelsk navn: Alligator snapping turtle

Beskrivelse

Alligatorskilpadden er en av verdens tyngste ferskvannsskilpadder og den største skilpadde i ferskvann i Nord-Amerika. I naturen blir den sjelden mer enn 60-80 kilogram, men det foreligger rapporter om dyr på inntil 135 kilogram i fangenskap. Ryggskjoldet er 35-80 centimeter langt med sterkt sagtakket bakkant og tre kjøler utstyrt med høye knøler, noe som skiller den fra snappeskilpaddene. Skjoldet er mørkebrunt eller mørkt grått, ofte dekket av alger. Bukskjoldet er gråaktig og redusert i størrelse. Hodet er stort med spiss snute og en tydelig krok på overkjeven. Et mønster av gule streker stråler ut fra øynene. Kjevene er særdeles kraftige. På tungen har den en bevegelig utvekst som ligner på en mark. I hvile er «marken» grå, men når den er aktiv fylles den med blod og endene spreller som en ekte mark. Halen er omtrent like lang som ryggskjoldet og har tre rekker med lave knøler på oversiden. Hannen er større enn hunnen.

Utbredelse

Arten er utbredt i sørøstlige deler av USA, hovedsakelig i nedbørfeltet til Mississippielven. Den forekommer nord til Kansas, Iowa, Illinois, Indiana og Kentucky og sørover til Den mexicanske Gulf fra Georgia og Florida til det østlige Texas. I 2014 ble en tidligere underart i Georgia og Florida skilt ut som en egen art M. suwanniensis. Forvillete populasjoner har etablert seg i Sør-Afrika, og arten har også blitt funnet i naturen i Tsjekkia, Tyskland og Ungarn etter at hobbydyr har blitt sluppet fri av sine eiere.

Habitat

Alligatorskilpadden er sterkt knyttet til ferskvann, og hunnen kommer bare på land for å legge egg. I tillegg hender det at individer kommer opp av vannet for å sole seg. Favorittområdene er dypere partier av elver, kanaler og innsjøer med mudderbunn og rik plantevekst. Den forekommer også i dammer og sumper og er dessuten påvist i brakkvannsdammer nær kysten.

Status

Arten er vurdert som sårbar på grunn av habitatødeleggelse, fangst for hobbydyrmarkedet og beskatning for kjøttets skyld.

Atferd

I likhet med de beslektede snappeskilpaddene, har den et hissig temperament og er bitevillig. Takket være dens kraftige kjever er det ikke noe problem for den å bite av en menneskefinger, noe som har forekommet flere ganger.

Føde

Arten spiser det meste den kommer over av dyrisk føde, både levende dyr og åtsler. Dietten omfatter virvelløse dyr, som snegler, muslinger og krepsdyr, fisk, amfibier, slanger, skilpadder og mindre pattedyr. Den fortærer også en del vannplanter. Om natten jakter den aktivt, mens den på dagtid ligger stille og fanger fisk som tiltrekkes av den marklignende utveksten på tungen.

Reproduksjon

I Florida parer den seg fra februar til april og legger egg mellom april og juni. Legger nord reproduserer den noe senere, ofte med egglegging i juli. Den flaskeformete reirgropen graves ut mer enn 50 meter fra vannkanten. Arten legger bare ett kull hvert år, bestående av 10-50 nesten runde egg. Eggets diameter er 30-51 millimeter. Ungene klekkes etter 100-140 dager, som regel i september eller oktober. Egg som har utviklet seg ved høy temperatur blir hanner. Nyklekte unger er 45 millimeter lange. Den blir kjønnsmoden etter cirka 12 år og er da i gjennomsnitt 33 centimeter lang og veier 8 kilogram. Man antar at den kan leve til den blir over 100 år gammel. I fangenskap har den oppnådd en alder på cirka 70 år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg