Alkohol brukes i dagligtale om alkoholholdige drikker, det vil si drikker som inneholder større eller mindre mengder etanol.

Etanol er den mest kjente av alkoholene.

Alkoholholdige drikker kan grovt inndeles i tre hovedgrupper:

  1. Brennevin
  2. Vin
  3. Øl

Brennevin inneholder mer enn 22 volumprosent alkohol.

Vin som er laget av druesaft, skal ikke inneholde over 22 volumprosent alkohol; det samme gjelder fruktvin, som er tilvirket av frukt-, bær- eller plantesaft.

Øl inneholder 2,5–7 volumprosent alkohol. Det samme gjelder mjød (honningvin).

Drikkevarer som inneholder mindre enn 2,5 volumprosent alkohol faller utenom rammen av alkohollovgivningen. Se alkoholfrie drikker.

Gjærede væsker har vært brukt som nytelses- og rusmiddel i flere tusen år, og alkoholholdige drikker har meget stor utbredelse. Alkoholbruk har imidlertid negative konsekvenser ved at den rusvirkningen gir nedsatt arbeidsevne og større risiko for sykdom, voldsutøvelse og ulykker.

Alkoholmisbruk er et alvorlig helse- og samfunnsproblem (se også alkoholisme), og i de fleste samfunn har man derfor søkt å regulere og redusere bruken av alkoholholdige drikker ved lovgivning, beskatning og andre typer påvirkning. Se avholdsbevegelsen, brennevinsforbud og forbudssaken.

I Norge har staten hatt monopol på salg av brennevin og vin gjennom Vinmonopolet siden 1922.

Målt i liter ren alkohol per innbygger over 15 år. Tall fra Verdens helseorganisasjon.

Land Liter
Norge 7,0
Sverige 8,7
Danmark 10,2
Finland 11,9
Island 6,9
Storbritannia 12
Tyskland 10,6
Polen 11,5
Frankrike 11,6
Italia 6,1
Spania 10,6
Luxembourg 11,2
Moldova 17,4
Russland 16,2
  • Tor Bruun og Wilfred Hildonen. (2009). Alkoholens historie – fra rennestein til kongens bord. Norgesforlaget.
  • Odd Børretzen. (1999). Berus eder! Frifant forlag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

2. august 2014 skrev Svein Askheim

Denne artikkelen bør flyttes til fagkategorien Drikkevarer.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.