Alkohol brukes i dagligtale om alkoholholdige drikker, det vil si drikker som inneholder større eller mindre mengder etanol. Etanol er den mest kjente av alkoholene.

Alkoholholdige drikker kan grovt inndeles i tre hovedgrupper:

  1. Brennevin
  2. Vin
  3. Øl

Brennevin inneholder mer enn 22 volumprosent etanol. Vin som er laget av druesaft, skal ikke inneholde over 22 volumprosent alkohol; det samme gjelder fruktvin, som er tilvirket av frukt-, bær- eller plantesaft. Mjød (honningvin) og øl inneholder 2,5–7 volumprosent alkohol.

Drikkevarer som inneholder mindre enn 2,5 volumprosent alkohol faller utenom rammen av alkohollovgivningen, se alkoholfrie drikker.

Gjærede væsker har vært brukt som nytelses- og rusmiddel i flere tusen år, og alkoholholdige drikker har meget stor utbredelse. Alkoholbruk har imidlertid negative konsekvenser ved at den narkotiske virkningen gir nedsatt arbeidsevne og større risiko for sykdom, voldsutøvelse og ulykker.

Alkoholmisbruk er et alvorlig helse- og samfunnsproblem (se også alkoholisme), og i de fleste samfunn har man derfor søkt å regulere og redusere bruken av alkoholholdige drikker ved lovgivning, beskatning og andre typer påvirkning, se avholdsbevegelsen, brennevinsforbud og forbudssaken. I Norge har staten hatt monopol på salg av brennevin og vin gjennom Vinmonopolet siden 1922.

Målt i liter ren alkohol per innbygger over 15 år. Tall fra Verdens helseorganisasjon

Land Liter
Norge 6,8
Sverige 7,5
Danmark 12
Finland 10,3
Island 7,4
Storbritannia 11
Tyskland 12,5
Polen 10,8
Frankrike 13
Italia 8
Luxembourg 16,5
Moldova 21
  • Tor Bruun og Wilfred Hildonen. (2009). Alkoholens historie - fra rennestein til kongens bord. Norgesforlaget.
  • Odd Børretzen. (1999). Berus eder! Frifant forlag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

2. august 2014 skrev Svein Askheim

Denne artikkelen bør flyttes til fagkategorien Drikkevarer.

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.