Alkaloider, (av alkalier), fellesnavn på en stor gruppe nitrogenholdige forbindelser som finnes i planter. Mange av dem virker på sentralnervesystemet og er sterke gifter, eller brukes som legemidler (f.eks. morfin, kinin og atropin). Enkelte plantefamilier er særlig rike på alkaloider, f.eks. valmue-, jordrøyk-, soleie- og søtvierfamilien. Alkaloidene foreligger i regelen som salter av organiske syrer og utvinnes av plantedelene ved uttrekking med fortynnet mineralsyre. De er i regelen tungt løselige i kaldt vann, men løselige i etanol og andre organiske løsemidler. Som oftest har de ingen lukt, men bitter smak.

De fleste er optisk aktive. De viktigste er morfin, kodein og narkotin (i opium), kinin og cinkonin (i kinabark), stryknin og brucin (i revekake, Strychnos nux-vomica); atropin og hyoscyamin (i belladonnaurt, Atropa belladonna, bulmeurt, Hyoscyamus niger og piggeple, Datura stramonium); kokain (i kokablad, Erythroxylon coca); pilokarpin (i jaborandiblad, Pilocarpus jaborandi); sinapin (i sennep); piperin (i pepper) og colchinin (i tidløs, Colchicum autumnale).

Kjemisk deles alkaloidene inn etter de nitrogenholdige grunnsubstansene som de kan avledes fra. For de fleste alkaloidene kjenner man oppbygningen av molekylet, som ofte er meget komplisert. Alkaloidenes forskjellige virkning er knyttet til bestemte atomgrupperinger i molekylene. Det blir utnyttet i produksjonen av syntetiske alkaloider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.