al- Gamaat al-Islamiyya, islamistisk bevegelse med utgangspunkt i Egypt. al-Gamaat oppstod blant radikale studenter i Egypt i 1970-årene, og etter Egypts fredsavtale med Israel i 1979 ble bevegelsen mer militant. Organisasjonen ble den gang ledet av bl.a. Sheikh Umar abd ar-Rahman, som siden ble dømt til fengsel på livstid for bombeangrepet mot World Trade Center i New York 1993.

Al-Gamaat gjennomførte i 1990-årene flere terroraksjoner i Egypt, både mot representanter for regjeringen, mot utenlandske turister og mot den kristne minoriteten i Egypt. Flere av terroristene var hjemvendte «veteraner» fra krigen i Afghanistan, og al-Gamaat har til tider samarbeidet med organisasjoner som Jihad og al-Qaida.

Et av organisasjonens mest kjente terrorangrep ble utført mot utenlandske turister i Luxor i november 1997, der 58 mennesker ble drept. Denne aksjonen kom like etter angrepet på en turistbuss i Kairo og førte til en dramatisk nedgang i turistbesøkene til Egypt. Etter disse aksjonene brukte Egypt store ressurser på å bekjempe al-Gamaat, og flere ledere ble arrestert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.