al- Gamaat al-Islamiyya, islamistisk bevegelse med utgangspunkt i Egypt. al-Gamaat oppstod blant radikale studenter i Egypt i 1970-årene, og etter Egypts fredsavtale med Israel i 1979 ble bevegelsen mer militant. Organisasjonen ble den gang ledet av bl.a. Sheikh Umar abd ar-Rahman, som siden ble dømt til fengsel på livstid for bombeangrepet mot World Trade Center i New York 1993.

Al-Gamaat gjennomførte i 1990-årene flere terroraksjoner i Egypt, både mot representanter for regjeringen, mot utenlandske turister og mot den kristne minoriteten i Egypt. Flere av terroristene var hjemvendte «veteraner» fra krigen i Afghanistan, og al-Gamaat har til tider samarbeidet med organisasjoner som Jihad og al-Qaida.

Et av organisasjonens mest kjente terrorangrep ble utført mot utenlandske turister i Luxor i november 1997, der 58 mennesker ble drept. Denne aksjonen kom like etter angrepet på en turistbuss i Kairo og førte til en dramatisk nedgang i turistbesøkene til Egypt. Etter disse aksjonene brukte Egypt store ressurser på å bekjempe al-Gamaat, og flere ledere ble arrestert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.