al-Wifaq, bahrainsk politisk organisasjon; den ledende opposisjonsgruppering i Bahrain. Politiske partier er forbudt i Bahrain, og al-Wifaq har derfor status som en forening – som er tillatt.

Al-Wifaq har spilt en sentral rolle i det politiske liv i Bahrain særlig siden den nye grunnloven ble vedtatt i 2002, og i kampen for demokratisering.

Gruppen boikottet parlamentsvalget i 2002, men deltok i 2006 og 2010, og ble største enkeltstående opposisjonsgruppering. Da myndighetene møtte demokratidemonstrasjonene i 2011 med vold, trakk gruppens 18 medlemmer av nasjonalforsamlingen seg fra sine plasser. I oktober 2014 boikottet partiet valget på nytt parlament, og mistet sine plasser.

Gruppen assosieres med landets sjia-opposisjon; sjiaer utgjør flertallet i Bahrains befolkning, mens kongehuset er sunni. al-Wifaq er likevel ikke en sjia-gruppering, og har ingen klar religiøst eller ideologisk profil; snarere er gruppen et samlingspunkt for krav om politisk reform med utspring i sjia-befolkningen, som diskrimineres i bahrainsk samfunnsliv. Organisasjonen framholder at dets mål er sekulære. Samtidig er det klare forbindelser med religiøse sjia-ledere, som også sitter i foreningens ledelse. Prominent blant disse er sjeik Ali Salman, som har religiøs skolering fra Qom i Iran, og støttes av sjeik Isa Qassim, Bahrains fremste religiøse sjia-leder.

al-Wifaq ble organisert fra 2001, etter at opposisjonsledere i eksil fikk vende tilbake til Bahrain som følge av et politisk reformprogram. Foreningen bygger på en politisk tradisjon som favner det tidligere Bahrain Freedom Movement, som var aktiv på 1990-tallet, og omfatter også andre grupper, som lokale tilhengere av Hizb al-Da’wa, et sjia-parti i Irak.

Da al-Wifaq besluttet å delta i valget i 2006 gikk en del radikale elementer ut og dannet al-Haq-bevegelsen. Under opprøret i 2011 sto al-Wifaq for en linje som søkte dialog for å reformere det bahrainske monarkiet, og innføre et demokratisk styresett med et parlament med reell makt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.