al-Wifaq, bahrainsk politisk organisasjon; den ledende opposisjonsgruppering i Bahrain. Politiske partier er forbudt i Bahrain, og al-Wifaq har derfor status som en forening – som er tillatt.

Al-Wifaq har spilt en sentral rolle i det politiske liv i Bahrain særlig siden den nye grunnloven ble vedtatt i 2002, og i kampen for demokratisering.

Gruppen boikottet parlamentsvalget i 2002, men deltok i 2006 og 2010, og ble største enkeltstående opposisjonsgruppering. Da myndighetene møtte demokratidemonstrasjonene i 2011 med vold, trakk gruppens 18 medlemmer av nasjonalforsamlingen seg fra sine plasser. I oktober 2014 boikottet partiet valget på nytt parlament, og mistet sine plasser.

Gruppen assosieres med landets sjia-opposisjon; sjiaer utgjør flertallet i Bahrains befolkning, mens kongehuset er sunni. al-Wifaq er likevel ikke en sjia-gruppering, og har ingen klar religiøst eller ideologisk profil; snarere er gruppen et samlingspunkt for krav om politisk reform med utspring i sjia-befolkningen, som diskrimineres i bahrainsk samfunnsliv. Organisasjonen framholder at dets mål er sekulære. Samtidig er det klare forbindelser med religiøse sjia-ledere, som også sitter i foreningens ledelse. Prominent blant disse er sjeik Ali Salman, som har religiøs skolering fra Qom i Iran, og støttes av sjeik Isa Qassim, Bahrains fremste religiøse sjia-leder.

al-Wifaq ble organisert fra 2001, etter at opposisjonsledere i eksil fikk vende tilbake til Bahrain som følge av et politisk reformprogram. Foreningen bygger på en politisk tradisjon som favner det tidligere Bahrain Freedom Movement, som var aktiv på 1990-tallet, og omfatter også andre grupper, som lokale tilhengere av Hizb al-Da’wa, et sjia-parti i Irak.

Da al-Wifaq besluttet å delta i valget i 2006 gikk en del radikale elementer ut og dannet al-Haq-bevegelsen. Under opprøret i 2011 sto al-Wifaq for en linje som søkte dialog for å reformere det bahrainske monarkiet, og innføre et demokratisk styresett med et parlament med reell makt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.