al-Shabaab

Soldater fra terrorgruppen al-Shabaab overgir sine våpen til den flernasjonale afrikanske fredsstyrken AMISOM, etter kamper i 2012.
Av .

Artikkelstart

Al-Shabaab, eller Harakat al-Shabaab, er en radikal islamistisk bevegelse i Øst-Afrika som i 2012 sverget lojalitet til al-Qaida-nettverket. Den opererer i flere land, hovedsakelig i Somalia, og med avleggere i Kenya, Tanzania og Etiopia. Shabaab er arabisk for ungdom.

Faktaboks

Også kjent som

Harakat al-Shabaab

Gruppen har gjennomført flere kjente terrorangrep, som mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi, Kenya 21.–24. september 2013, en høyskole Garissa, Kenya 2. april 2015, en militærleir i El Adde, Kenya i januar 2016, og et hotell- og kontorkompleks i Westgage, Nairobi 15. januar 2019. I oktober 2017 ble over tre hundre drept av en bilbombe gruppen satte av i Mogadishu. Al-Shabaab har også rettet en rekke angrep mot den afrikanske fredsstyrken African Union Mission in Somalia (AMISOM). Selv om gruppen i andre halvdel av 2010-tallet er svekket, er antall soldater anslått til over sju tusen. Al-Shabaab har rekruttert fremmedkrigere fra store deler av verden. Gruppen er listet som en terroristorganisasjon av flere land.

Organisasjonen kjemper for en global muslimsk enhet, men angrepene har vært regionale eller lokale. Den har erklært seg som en del av al-Qaida-nettverket, og har gode forbindelser med al-Qaida på Den arabiske halvøy og Boko Haram.

Bakgrunn

Al-Shabaab har flere røtter, men spores tilbake til grupper tilhørende Al-ittihad al-Islamiya, en islamistisk organisasjon stiftet i 1983. Al-Shabaab er likevel vesensforskjellig fra denne, og har tydeligere røtter i grupper av radikale veteraner fra Afghanistankrigene. Organisasjonen var trolig et løst nettverk rundt Afghanistan-veteranene så tidlig som i 2002–2004 – både fra kampene mot Sovjetunionen på 1980-tallet og krigen fra slutten av 1990-tallet. Nettverket var nært, men ikke identisk, med al-Qaidas avdeling i Øst-Afrika, som i denne perioden nesten var isolert fra al-Qaida sentralt.

I Somalia er framveksten til al-Shabaab knyttet til Islamic Courts Union (ICU); en sammenslutning av uavhengige shariadomstoler som på midten av 2000-tallet utfordret den somaliske overgangsregjeringen og kontrollerte hovedstaden Mogadishu så vel som store deler av det sørlige Somalia.

I Somalia

Al-Shabaab fikk betydning i Somalia særlig fra midten av 2000-tallet. Fra 2006 tok Islamic Courts Union (ICU) over makten fra de klanbaserte krigsherrene som hadde dominert Mogadishu siden borgerkrigen startet i 1991. Al-Shabaab-nettverket var en viktig del av de militære styrkene til ICU.

Al-Shabaab i Somalia ble formelt stiftet i 2006. Etter splittelser i ICU etablerte gruppen sin eget plattform, og skilte seg fra andre fraksjoner blant annet med et rykte om å være mer ekstreme. Al-Shabaab har røtter i den saudiarabiske wahabismen, med front mot andre deler av sunni-islam, herunder sufismen, som står sterkt i Somalia. Gruppen har også forfulgt den lille kristne minoriteten i Somalia.

Fra 2016 har også Den islamske stat (IS) etablert seg i Somalia. Den har rekruttert noen av sine medlemmer fra al-Shabaab, og de to gruppene er rivaler. FNs sikkerhetsråd beskyldte i 2009 Eritrea for å gi våpenhjelp til al-Shabaab. Eritrea var da i en krigtilstand med Etiopia, som al-Shabaab kjempet mot i Somalia.

I 2018 besluttet de somaliske delstatene å avgi soldater til en felles kamp mot al-Shabaab. USA har engasjert seg i kampen mot gruppen, særlig med bruk av droner, som del av sin kamp mot global terrorisme.

I desember 2006 invaderte Etiopia Somalia, til støtte for den somaliske overgangsregjeringen i eksil. Etiopiske styrker og deres allierte slo styrkene til ICU, som kollapset. I 2007 mobiliserte sentralsomaliske klaner til kamp mot de etiopiske styrkene, og al-Shabaab ble da sett på som en alliert.

I 2009 ble det framforhandlet en fredsavtale mellom deler av ICU, andre opposisjonsgrupper, regjeringen og Etiopia. Etiopia trakk seg ut fra Sentral-Somalia, hvorpå al-Shabaab tok kontroll over hele denne delen av landet, fram til 2012. Da ble gruppen fordrevet fra de største byene i sør, og den oppga de siste områdene i Mogadishu, for å gå over til geriljakamp.

Gruppen videreførte kampen mot de etiopiske styrkene til den flernasjonale militære styrken satt inn av Den afrikanske union (AMISOM). Et angrep mot AMISOM for å overta Mogadishu i 2010 mislykkes, med store tap for al-Shabaab. Gruppen har fortsatt angrepene mot fredsstyrken, inklusive flere større angrep i 2018.

I Kenya

Al-Shabaab har på 2010-tallet rettet angrep mot mål i Kenya så vel som i Tanzania. Her har al-Shabaab har etablert samarbeid med allierte, som Al Hijra i Kenya. Til sammen skal gruppen per 2018 har stått bak over 150 angrep i Kenya.

Det best kjente er angrepet på Westgate kjøpesenter i Nairobi i 2013, der en norsk-somalisk fremmedkriger deltok, og der 67 mennesker ble drept. I 2014 til 2015 var det flere angrep i grenseområdene mot Somalia. 2. april 2015 var al-Shabaab ansvarlig for et angrep mot en høyskolen i grensebyen Garissa der 148 mennesker mistet livet. I 2016 ble en leir tilhørende den kenyanske hæren i El Adde angrepet, og over 200 ble drept. Den 15. januar 2019 ble et hotell- og kontorkompleks i Westgage, Nairobi, angrepet, og 14 sivile ble drept.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg