akupunktur (veterinærmedisin)

Artikkelstart

Akupunktur er en alternativ behandlingsform der tynne nåler stikkes i spesifikke punkter i hud og underliggende vev.

Akupunktur er i humanmedisinen den alternative behandlingsmetoden som har fått størst grad av aksept innen moderne, vestlig medisin.

I Kina har akupunktur i århundrer også vært i bruk i veterinærmedisinen, spesielt som smertestillende metode i forbindelse med kirurgiske inngrep. Akupunktur kan virke smertestillende ved to mekanismer:

  • ved at det oppstår en blokade av smerteoppfattelsen ved portmekanismen som hindrer impulser i de perifere nocireseptorene (reseptorer som aktiveres ved skader på vevene) i å bli kanalisert via ryggmargen til hjernen, og
  • ved at det i hjernen skjer en økning i produksjonen av endorfiner (morfinlignende stoffer) med bedøvende virkning. Akupunktur kan også blant annet virke avslappende på visse typer av glatt muskulatur.

Derimot er det få eller ingen vitenskapelige holdepunkter for at akupunktur kan ha noen sykdomshelbredende effekt. Ikke desto mindre er akupunktur i de senere år tatt i bruk i behandlingen av dyr i Europa, også i Norge. Blant veterinærene er det bare et lite fåtall som anvender slike metoder, mens flere alternative behandlere uten vanlig medisinsk skolering tilbyr akupunktur til dyr.

Et alternativ til akupunktur kan i en del tilfeller være transkutan nervestimulering, i Norge lansert av nevrofysiologen Birger Kaada.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg