aksveronika

Aksveronika. Visby, Gotland, Sverige

Artikkelstart

Aksveronika er en flerårig urt i maskeblomstfamilien. Plantene blir inntil førti centimeter høye og har en lang, tett blomsterstand med mørkeblå blomster i toppen. Dette er en ganske sjelden art som finnes på tørrbaker i det sørøstlige Norge.

Faktaboks

Etymologi
fra latin, spicatus, ‘som har aks’
Vitenskapelig navn
Veronica spicata
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

De enkelte blomstene hos aksveronika er svakt asymmetriske og har to lange pollenbærere og en om lag like lang griffel med et lite arr.
Aksveronika nærbilde av blomsterstand
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Aksveronika er planter mellom fem og førti centimeter høye med motsatte, inntil fem centimeter lange smalt, ovale blader. Bladene er som regel breiest nær midten av bladet og bladkanten er grunt tanna, men bladkanten kan være hel ved grunnen og i spissen. Bladenes form er et viktig skille fra den lignende storveronika som har blader som er breiest nedenfor midten og er kvasstanna langs hele bladkanten. Stengelen er håra, men bladene er relativt lite håra.

Blomstene er samla i en lang, tett klase i enden av stengelen. Blomsterstanden er så tett at det kan se ut som det er et aks og derav det norske navnet. Blomsterstilkene er om lag en millimeter lange. Begeret er flika og har både vanlig hår og kjertelhår. Blomsterkrona er mørkt blå og mangler streker som mange veronikaarter har. Krona er svakt asymmetrisk; den nedre av de fire flikene er smalere enn de to sideflikene og toppfliken. Som hos alle veronikaarter er det to pollenbærere som er festa i krona og faller av med den. Pollenbærerne er lange og stikker noe ut av krona. Fruktene hos aksveronika er runde, kjertelhåra kapsler.

Utbredelse

Aksveronika vokser på tørrbakker og berg med grunt jorddekke. Denne arten er noe krevende med hensyn på jordsmonn og finnes bare på baseholdig grunn.

Aksveronika er sørøstlig i Norge og finnes rundt indre Oslofjord fra Bamble på vestsida og Fredrikstad på østsida nordover til Ringerike og Oslo. Verdensutbredelsen er Europa og Vest-Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

aksveronika
Veronica spicata
Tidligere vitenskaplig navn
Pseudolysimachium spicatum (L.) Opiz, Pseudolysimachion spicatum (L.) Opiz
Artsdatabanken-ID
102575
GBIF-ID
3172059

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg