Akrylamid, kjemisk forbindelse med formel C3H5NO (2-propenamid, vinylamid, akrylsyreamid, etylenkarboksamid, propionsyreamid), smeltepunkt 85 ° C, godt løselig i vann. Akrylamid benyttes mye i industrien til fremstilling av polyakrylamid som benyttes til ulike formål bl.a. som fortykningsmiddel og som tetningsmiddel ved bygging av tunneler (kjent under varemerket Rhoca-Gil). Rhoca-Gil vil ved fremstilling avgi akrylamid. Pga. usikkerhet om giftigheten i større mengder er Rhoca-Gil forbudt i Norge.

Akrylamid dannes ved reaksjon mellom aminosyren asparagin og en karbonylforbindelse som f. eks. glukose. Det har vært stor oppmerksomhet knyttet til forekomsten av akrylamid i stivelsesholdige matvarer og nytelsesmidler som fremstilles ved høye temperaturer, f.eks. kaffe og potetchips. Statens næringsmiddeltilsyns vitenskapelige komité vurderer kreftrisikoen som liten, men anbefaler å redusere forbruket av matvarer med høyt innhold av akrylamid.

Om akrylamid i matvarer hos forskning.no

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.