Akrylamid, kjemisk forbindelse med formel C3H5NO (2-propenamid, vinylamid, akrylsyreamid, etylenkarboksamid, propionsyreamid), smeltepunkt 85 ° C, godt løselig i vann. Akrylamid benyttes mye i industrien til fremstilling av polyakrylamid som benyttes til ulike formål bl.a. som fortykningsmiddel og som tetningsmiddel ved bygging av tunneler (kjent under varemerket Rhoca-Gil). Rhoca-Gil vil ved fremstilling avgi akrylamid. Pga. usikkerhet om giftigheten i større mengder er Rhoca-Gil forbudt i Norge.

Akrylamid dannes ved reaksjon mellom aminosyren asparagin og en karbonylforbindelse som f. eks. glukose. Det har vært stor oppmerksomhet knyttet til forekomsten av akrylamid i stivelsesholdige matvarer og nytelsesmidler som fremstilles ved høye temperaturer, f.eks. kaffe og potetchips. Statens næringsmiddeltilsyns vitenskapelige komité vurderer kreftrisikoen som liten, men anbefaler å redusere forbruket av matvarer med høyt innhold av akrylamid.

Om akrylamid i matvarer hos forskning.no

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.