akrylamid

Molekylmodell av akrylamid. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
akrylamid
Lisens: CC BY SA 3.0

Strukturformel

Av /Store norske leksikon ※.
Strukturformel for akrylamid
akrylamid
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Akrylamid er en kjemisk forbindelse som brukes mye i industrien, og som forekommer i en del matvarer som fremstilles ved høy temperatur.

Faktaboks

Også kjent som

2-propenamid, vinylamid, akrylsyreamid, etylenkarboksamid, propionsyreamid

Akrylamid har kjemisk formel C3H5NO og smeltepunkt 85 °C. Det er godt løselig i vann.

Akrylamid benyttes mye i industrien til fremstilling av polyakrylamid, som benyttes til ulike formål blant annet som fortykningsmiddel og som tetningsmiddel ved bygging av tunneler (kjent under varemerket Rhoca-Gil). Rhoca-Gil vil ved fremstilling avgi akrylamid. På grunn av usikkerhet om giftigheten i større mengder er Rhoca-Gil forbudt i Norge.

Akrylamid dannes ved reaksjon mellom aminosyren asparagin og en karbonylforbindelse, som for eksempel glukose. Det har vært stor oppmerksomhet knyttet til forekomsten av akrylamid i stivelsesholdige matvarer og nytelsesmidler som fremstilles ved høye temperaturer, for eksempel kaffe og potetchips. Statens næringsmiddeltilsyns vitenskapelige komité vurderer kreftrisikoen som liten, men anbefaler å redusere forbruket av matvarer med høyt innhold av akrylamid.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg