akkresjonsskive

Kunstnerisk fremstilling av en akkresjonsskive rundt et supermassivt sort hull, som også viser en jetstråle ut fra skiven. 
Av .
Lisens: Fri bruk
Galaksen NGC 4261 har enorme jetstråler som peker ut fra galaksesenteret i hver sine retninger (venstre) og en akkresjonsskive rundt et antatt supermassivt sort hull i sentrum av galaksen (høyre).
/NASA/NRAO/Caltech.
Lisens: Fri bruk

Akkresjonsskive, også kalt tilvekstskive, er en skive av gass og støv som kan oppstå rundt kompakte astronomiske objekter som hvite dverger, nøytronstjerner og sorte hull når materie faller inn mot objektet. Akkresjonsskriver er også observert rundt fysiske dobbeltstjerner og skal eksistere rundt supermassive sorte hull i aktive galakser som for eksempel kvasarer.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk accretion disk
Også kjent som

tilvekstskive

Materie som faller inn mot et astronomisk objekt, vil ikke falle direkte på objektet fordi det har et dreiemoment. I stedet blir det dannet en skive av materie rundt objektet. Materien i denne skiven spiraliserer innover mot objektet i sentrum av skiven, hvor materien så blir overført til objektet. Objektets masse vil da øke. Skiven kalles derfor en tilvekstskive, eller det mer brukte navnet akkresjonsskive som kommer fra det engelske navnet accretion disk.

Når materien i akkresjonsskiven treffer objektet, mister det gravitasjonell energi som stråles ut i form av elektromagnetisk stråling. Prosessen kan også føre til jetstråler ut fra skiven. Dersom objektet er et sort hull, vil det oppstå ultrafiolett stråling og røntgenstråling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg