akkord (jus)

Artikkelstart

Akkord er en overenskomst. Uttrykket «gå på akkord» betyr å slå av på sine krav for å komme til en overenskomst, for å oppnå en fordel eller unngå ubehagelighet.

Faktaboks

Uttale
akkˈord
Etymologi
fra fransk, av latin ‘bli enige om’

I jusen er akkord en overenskomst hvor en långiver frafaller en del av sine krav eller gir utsettelse med betalingen av fordringer for å redde låntageren fra konkurs. Akkorden kan gå ut på en betalingsutsettelse (et moratorium), en ettergivelse av en del av gjelden, og (vanligst) en kombinasjon av disse to former: skyldneren slipper for eksempel med å betale 50 % av gjelden (akkord-dividende), fordelt på fire terminer som forfaller med seks måneders mellomrom. En mer spesiell form er likvidasjons-akkorden: Fordringshaverne dekker seg så langt det er mulig ved å likvidere (realisere) skyldnerens bruttoformue (eller en avtalt del av denne, for eksempel forretningsformuen). For den delen av gjelden som ikke blir betalt på denne måten, fritas skyldneren for ansvar.

En akkord kan istandbringes gjennom forhandling mellom fordringshaverne og skyldneren, eller som en tvangsakkord, se akkordforhandling.

Akkord kan også bety en avtale om utførelse av et arbeid for en bestemt sum. Det er en lønnsavtale hvor lønnen bestemmes etter hvor mye arbeid som utføres til forskjell fra timelønn eller daglønn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg