akantus - byggekunst

Akantus er en plante i tistelplantefamilien (latin: acanthaceae) med ca. 1500 arter, vesentlig utbredt rundt Middelhavet, Sør-Ame­rika og India. Den har ranker og flikede blad på to arter – acanthus spinosus (skarptak­ket gresk art) og acanthus mollis (bjør­neklo; rundere art, vanlig i Italia).

Faktaboks

Etymologi

latin: acanthus,

gresk: ákanthos, av ákantha = torn, tistel, av aké = spiss

Akantus har i stilisert form spilt en viktig rolle som kunstmotiv og arkitekturornament. Det ble først brukt øverst på greske gravsteiner (ca. 600-500 f.Kr.), så på akroterfigurer og kapitel. På kapiteler bla det først brukt på korintisk kapitel, så på kom­posittkapitelet og på den greske akantussøylen som er omgitt av akantusblad. Den ble også brukt i karolingisk arki­tek­tur og arkitektur i romansk stil, i islamsk arkitektur og gotikk, i renessanse, barokk og rokokko.

I Norge er akantusmotivet brukt i rosemaling («det franske løv», «krillskurd», «krullskurd») som innerveggpryd, på pre­kestoler, altertavler, grav­støtter, skap m.m. fra 1600-, 1700- og 1800-tallet.

Et eksempel på interiørdekor med akantus finnes i Årdal gamle kirke, hvor skipets vestre del er fra 1619, østre del og kor fra før 1703.

(latin: acanthus, gresk: ákanthos, av ákantha = torn, tistel, av aké = spiss)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg