agrarsosialisme

Agrarsosialisme er en betegnelse på ideologien til et knippe beslektede politiske bevegelser, som er kjennetegnet av en venstreorientert eller sosialistisk økonomisk politisk politikk, og av at de henter sin støtte fra småbønder og jordløse landarbeidere. Som andre sosialistiske bevegelser kan agrarsosialistiske partier være enten sosialdemokratiske, eller revolusjonære og marxistiske.

Faktaboks

uttale:
agrˈarsosialisme

Agrarsosialistiske bevegelser og partier med et sosialdemokratisk program stod særlig sterkt i Nord-Amerika i tiden mellom de to verdenskrigene, og vant regjeringsmakt på delstatsnivå i North Dakota og Minnesota i USA, og i Saskatchewan i Canada. Farmer-Labor Party i Minnesota og Non-Partisan League i North Dakota fusjonerte med Det demokratiske partiet i 1944 og 1956, mens Co-operative Commonwealth Federation i Saskatchewan gikk inn det sosialdemokratiske partiet New Democratic Party,da dette ble dannet i 1961.

I andre deler av verden har agrarsosialistiske strømninger gjerne kommet til uttrykk som fraksjoner eller grupperinger innad i bredere sosialdemokratiske eller kommunistiske partier. I norsk sammenheng har agrarsosialistiske tenkemåter i første rekke preget dannelsen av en lang rekke samvirkeorganisasjoner i landbruket. Bondeorganisasjonene Norsk bonde- og småbrukarlag og i mindre grad Norges Bondelag, samt Arbeiderpartiet og i den senere tid Senterpartiet, har også gått inn for en landbrukspolitikk som i relativt stor grad minner om programmet til de nordamerikanske agrarsosialistene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lipset, Seymour Martin. Agrarian Socialism: The Cooperative Commonwealth Federation in Saskatchewan – A Study in Political Sociology. Revised and Expanded Edition. Berkeley, California: University of California Press, 1950/1971.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg