agn (botanikk)

Gressfamilien. Skjematisk tegning som viser et småaks med tre blomster.

Av /Store norske leksikon ※.
Solsikke er en art i kurvplantefamilien. Hver av blomstene i kurven er omgitt av gjennomskinnelige agner som synes godt på den overskårede kurven på bildet.

Artikkelstart

Agn er små hinneaktige eller skjellformede blad i småaksene hos gress og i kurvene hos en del kurvplanter. Agn er høyblad, det vil si blader som er en del av blomsterstanden til en plante og som sitter øverst på et skudd.

I kurvplantefamilien

I kurvplantefamilien sitter agnene mellom blomstene i blomsterleiet. De ulike gruppene i familien kjennetegnes noen ganger av tilstedeværelse eller fravær av agner i kurvene. Tribus Heliantheae med blant annet solsikkeslekta har oftest agner. Tribus Asterae med blant annet gullrisslekta og astersslekta mangler agner, mens tribus Inulae oftest mangler agner.

I gressfamilien

I gressfamilien har alle artene agner. Blomstene sitter en eller flere sammen i samlinger kalt småaks, og disse samlingene har tre forskjellige typer agner. Nederst i hvert småaks sitter to agner kalt nedre og øvre ytteragn (gluma). Hver blomst i småakset har i tillegg et agn kalt inneragn (lemma) utenfor et forblad (palea), og inneragnet sitter dermed utenfor selve blomsten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg