Aglianico
Agliganico er en blå vindrue av sør-italiensk opprinnelse som nesten utelukkende dyrkes i det sørlige Italia.
Av .

Agliganico er en blå vindrue av sør-italiensk opprinnelse som nesten utelukkende dyrkes i det sørlige Italia, hvor den også er den mest utbredte. Karakteristisk for druen er mørkt drueskall, god tannin- og syrestruktur og dufter av blant annet bjørnebær, plommer, sjokolade og krydder. Aglianico er en livskraftig druesort med behov for kontrollert avkastning. Rankene knopper tidlig og druene modner sent.

Navnet, agliganico, kommer sannsynligvis av spanske llano, i betydningen vanlig eller ordinær, da Spania okkuperte sentrale Italia på 15-1600-tallet, samme tidsrom som navnet først er dokumentert. Det kan også komme av spanske lla, uttalt glia på italiensk, hvorav aglianico ville bety druen fra sletten. På eldre dialekter omtales også druen som A Glianica eller La Glianica.

Blant gode appelllasjoner er Taurasi DOCG, Aglianico del Vulture DOC og Taburno DOC. Aglianico dyrkes i mindre grad i Australia og California, USA.

Systematikk

Druen har vært antatt å være av gresk opprinnelse, og introdusert til Italia 7-800 år fvt. Basert på dokumenter fra 1581 hvor Plinius den eldre nevner druen helvola, hypotetisk som en hellanico eller hellensk drue, har man trodd at aglianico skrev seg fra hellanico, en drue fra Hellas. Helvola var imidletid en gul druesort, mens aglianico har blå druer. Ei heller skal adjektivet hellanico ha eksistert på Plinius den eldres tid, da «av gresk opprinnelse» var graecus, ikke hellenicus, som først ble en skriftlig form under renessansen.

Skriftlige dokumenter fra 1520 viser at Greven av Conversano, Guilio Antonio Acquaviva d'Aragona, eide vinmarker beplantet med druer omtalt som agliaiche, som er flertallsform av aglianico. DNA-tester viser at druen ikke har nært slektskap til noen av dagens kjente greske druesorter. Derimot viser druen genetisk slektskap til flere druesorter fra Campania eller Basilicata, blant annet aglianicone, som agliganico trolig er forelder til.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg