Aglianico, italiensk rødvinsdrue, av gresk opprinnelse.

Aglianico gir smaksrik vin med dyp farge og kraftig struktur, samt høy syre og mye tanniner.

Druen knopper tidlig og modner sent. Gamle vinstokker dyrkes ofte som albarello, frittstående sporebeslårede busker, også kalt gobelet. Nyere plantinger har gjerne topptrimmet ledeskuddbeskjæring, såkalt guyot. 

Aglianco foretrekker et varmt og tørt klima og gjerne et vulkansk jordsmonn.

Druen dyrkes hovedsakelig i Sør-Italia, spesielt i Campania, hvor den er mest kjent for appelasjonen Taurasi DOCG og i Basilicata, hvor den står bak appelasjonen Aglianico del Vulture DOC. I Campania skiller man mellom tre biotyper, aglianco di taurasi, den mer produktive aglianico di taburno og aglianichello, som modner tidligere og gir mindre druer.

Druen er å finne i andre italienske vinregioner blant annet Molise, Puglia, Calabria og Abruzzo, samt på øyene Sicilia og Sardinia. Som følge av at aglianico trives i et varmt klima har den i tillegg blitt plantet i Australia og USA i senere år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.