agape

Artikkelstart

Agape er et ord for den kristne kjærligheten. I kristendommen brukes agape både om Guds kjærlighet til mennesker og om kristen nestekjærlighet, til forskjell fra andre former for kjærlighet, som for eksempel erotisk kjærlighet, foreldrekjærlighet og vennskapets hengivenhet. I platonismen brukes eros om den kjærligheten som dreier seg om streben etter det gode og det skjønne. Språkene gresk og latin skiller mellom den kristne agape og den platonske eros. På latin heter disse caritas og amor.

Faktaboks

Uttale
agˈape
Etymologi
gresk ‘kjærlighet’

Agape er ikke et av de vanlige greske ordene for kjærlighet og forekommer svært sjelden utenfor Det nye testamentet og den senere kristne litteraturen. Begrepet hadde mindre betydning i tiden umiddelbart etter apostlene, da det ble fortrengt av eros-motivet hos gnostikerne.

Eros og agape

Augustins forsøk på å bygge bro mellom disse sfærene med den såkalte caritas-syntesen har uten sammenligning hatt størst innflytelse i den kristne kjærlighetstankens historie, men det er blitt hevdet at hans syntese er et forsøk på eros' premisser. Den svenske teologen Anders Nygren hevdet i sin bok Den kristna kärlekstanken genom tiderna. Eros och agape (1930–36) at det er først med Luther at agape endelig renses for antikkens eros. Senere markerer Søren Kierkegaards Kjærlighedens Gjerninger (1847) et høydepunkt i fremstillingen av agape.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev olai marton jacobsen

Ordet kjærlighet er det mye frustrasjon om.Den fullkomne kjærlighet for mennesket vedrører dens:1 ånd, 2 sjel, 3 legemet-ånd = agape DEN GUDOMMELIGE KJÆRLIGHET-sjel = philos BARMHJERTIGHET-kropp = eros NYTELSE BEGJÆRKJÆRLIGHET, er det motsatte av likegyldighet.Og det motsatte av likegyldighet, er å BRY SEG POSITIVT !DEN RENESTE FORM FOR KJÆRLIGHET, ER Å GI SIT LIV FOR SINE VENNER.Dette er det grunnleggende om kjærlighet i kortversjonHilsen Marton

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg