Aftenfalker parer seg. Hortobago, Ungarn. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

aftenfalk

Aftenfalk, Falco vespertinus, voksen hunnfugl.

Aftenfalk
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Aftenfalk er en fugleart i falkefamilien. Den er en liten mørk falk med røde ben, som har fått navnet fordi den er særlig aktiv om kvelden.

Faktaboks

Også kjent som

Falco vespertinus. Engelsk: red-footed falcon

Aftenfalken hekker ikke i Norge, men er sett her mer enn hundre ganger.

Beskrivelse

Aftenfalk, Falco vespertinus, voksen hannfugl.

Aftenfalk
Av /Shutterstock.

Hannen er nesten ensfarget svartgrå, mens hunnen er mer gråbrun.

Levevis

Aftenfalken lever av store insekter som gresshopper, biller og øyenstikkere, samt små virveldyr. Den hekker i mindre kolonier, ofte i gamle kråkereir. Kullstørrelsen er 3–4 egg.

Utbredelse og bestand

Arten hekker fra Øst-Europa til Sentral-Sibir, men gått sterkt tilbake i antall i Øst-Europa etter 1900. Den er en trekkfugl som overvintrer i Afrika sør for ekvator.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg