Afrikamus er en uoffisiell betegnelse på en gruppe små gnagere som hører til familien Nesomyidae. De fleste artene i familien ligner på mus, hamster eller jerboa, og de fleste mangler norske navn.

Afrikamusene omfatter 68 arter i 21 slekter, men nye arter blir stadig beskrevet. Grupperingen har lenge vært usikker, og artene har blitt flytta mellom ulike familier. Nyere molekylærgenetiske studier har noenlunde avklart slektskapet og samla artene i én familie.

Det er få morfologiske karakterer som er felles for alle arter i familien, og det er dermed ikke mulig å gi en felles beskrivelse av artene i denne familien.

Den største arten er sørlig kjempehamsterrotte (ikke offisielt navn, latinsk navn Cricetomys ansorgei), der hannen kan veie 2,8 kg. Den største arten på Madagaskar er hopperotta (ikke offisielt navn, latinsk navn Hypogeomys antimens) som veier litt over 1 kg. Sistnevnte kan minne om en kanin med lang hale. Bakbeina er mye lengre og kraftigere enn frambeina, ørene lange, øynene store og snuten lang. Den beveger seg også oftest som en kanin, men når den setter opp farten hopper den på bakbeina som en kenguru.

De fleste artene ligner mer på mus, hamster eller jerboa, avhengig av hvilket miljø de er tilpassa. Noen har kraftige bakbein beregna på hopping, andre har gripehale beregna på klatring. De fleste artene er stort sett brune, mer eller mindre ensfarga eller med lysere buk. Halen er ofte temmelig lang, hos Delanymys brooksi er halen nesten dobbelt så lang som kroppen (180 % av kroppslengden). Denne arten er også blant de minste, med kroppslengde 6 cm, halelengde 11 cm og vekt bare 7 g.

Afrikamus lever i mange ulike habitater som skog, sumper, savanne, halvørken og ørken. Nesten alle er utelukkende nattaktive. Noen lever nesten bare oppe i vegetasjonen. Mange kan gå i dvale når forholdene er ugunstige, som i tørkeperioder. Mange graver ganger i bakken for å unngå rovdyr. Under bakken er klimaet mer stabilt, og i tillegg kan føde lagres i et kammer. De fleste arter antas å spise mest frø, men også frukt og blader står på menyen. Noen kan også spise endel insekter. Én art, Prionomys batesi, synes å være spesialist på å spise maur.

Formeringen er langsommere enn hos musefamilien, med færre unger i kullet og lenger vekstperiode.

De fleste arter er svært dårlig studert. Et eksempel man kjenner noe er hopperotta. Den lever i monogame par, hvor paret deler et gangsystem over flere år. Parets leveområde overlapper lite med andre par. Det er kun en til to unger i kullet, som fødes etter en relativt lang drektighetsperiode på 130 dager. Hannen bidrar aktivt til å beskytte og forsvare ungene, noe som øker hans dødelighet. Ungenes overlevelse synes å være mye dårligere om ikke begge foreldre bidrar.

Artene er utbredt i Afrika sør for Sahara og på Madagaskar. Alle arter på Madagaskar er stedegne (endemiske), de finnes kun på denne øya. Benevnelsen "neso" (både i Nesomyinae og Nesomyidae), er gresk og betyr øy (Madagaskar er en øy).

Afrikamus har sjelden negativ innvirkning for mennesker og skaper sjelden problemer for landbruket. Noen arter kan imidlertid bli en skadedyr og spise av jordbruksavlinger, spesielt hamsterrotter. Noen av de større artene blir jakta på for kjøttet. Ødeleggelse av leveområdene deres (habitater) er den største trusselen mot dem.

De fleste artene som lever på det afrikanske kontinentet er ikke trua, men for flere arter er kunnskapen for mangelfull til at deres status kan vurderes. Én art er kun kjent fra noen få individer fra en enkelt lokalitet. Fire arter regnes som trua.

Situasjonen på Madagaskar er en helt annen, fordi en så stor del av øyas habitater er ødelagt eller tatt i bruk til landbruk. Innførte gnagere, som svartrotta, både konkurrerer med de endemiske artene og kan spre sykdommer til dem. Sju arter regnes som trua, men kunnskapen om mange andre en nok temmelig mangelfull.

Afrikamus er en meget variert gruppe som deles inn i seks underfamilier, til mye diskusjon. Spesielt de 27 artene på Madagaskar har voldt problemer. Disse er nå alle samla i én underfamilie (Nesomyinae) og ansees å ha et felles opphav fra det kontinentale Afrika for drøyt 20 millioner år siden.

På engelsk benevnes flere slekter som "pouched rats", "climbing mice" eller "fat mice".

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.