Ricinodendron heudelotii
Akpi. Krydderet lages av frøene inni steinfruktene.
Ricinodendron heudelotii
Av /Krydderleksikon.

Akpi er et stort, eviggrønt tropisk tre i vortemelkfamilien, som blir opptil 50 meter høyt. Det har store, myke blader med 3–7 koplede, ovale småblader, 10–30 cm lange. Kjernene fra fruktene brukes som krydder.

Faktaboks

Også kjent som

njangsa, njasang, African Nut

Vitenskapelig navn
Ricinodendron heudelotii
Beskrevet av
(Baill.) Heckel
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Treet er sambu, og hannblomster og hunnblomster sitter i separate små topper. Blomstene har fem begerblader og en sammenvokst krone med fem fliker. Hannblomstene har 10 til 14 pollenbærere og hunnblomstene har oversittende fruktemner med to grifler. Blomsterfargen er hvit til gulhvit.

Fruktene er gulgrønne steinfrukter som blir svart når de er modne. Det er er to til tre brune frø i hver frukt.

Treet er hjemmehørende i Sentral-Afrika.

Navn

På engelsk kalles krydderet fra treet akpi, akpi nut eller akpi almond. Det mer generelle begrepet African nut brukes også, men denne betegnelsen brukes også om en rekke andre arter.

I Afrika har krydderet ulike lokale navn som njansang (njangsa, djansang, essang, ezezang, njasang, essessang) (Kamerun), akpi (Elfenbenskysten), munguella (Angola), bofeko (Zaire), wama (Ghana), okhuen (Nigeria) og kishongo (Uganda).

Bruk

Det er kjernene i steinfruktene som brukes. Disse kjernene, som også kalles nøtter, er botanisk sett frøene. Krydderet brukes blant annet i en vestafrikansk gryterett med svinekjøtt som kalles akpi eller akpisaus, men også til å smaksette supper, ris-, grønnsaks-, fiske- og kyllingretter. De malte kjernene fungerer samtidig som tykningsmiddel.

Det kan også utvinnes olje fra kjernene som brukes i matlaging.

Akpi er foreløpig lite kjent utenfor Afrika.

Historie

Innhøsting og prosessering er arbeidskrevende. Fruktene samles først i hauger under trærne og ligger i tre til fire uker til fruktkjøttet råtner vekk. Deretter kokes «steinene» i mange timer så man kan få åpnet dem og få ut kjernen inni. Til sist tørkes kjernene over ilden eller i sola.

I Afrika har uttrekk av barken vært brukt blant annet mot hoste, malaria, gonoré og diaré. Røttene blir benyttet som afrodisiakum.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

akpi
Ricinodendron heudelotii
GBIF-ID
3071632

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg