afghanrev

Afghanrev er en art i hundefamilien. Den er den nest minste arten i reveslekten Vulpes, men med en relativt lang hale og klør som delvis kan trekkes tilbake. Den lever i tilknytning til bratte fjellsider og klipper, hvor føttene gir ekstra godt grep på nakent berg.

Faktaboks

Også kjent som

Vulpes cana

Beskrivelse

Kroppslengden er rundt 42 centimeter, halelengden rundt 30 centimeter og vekten rundt ett kilogram (0,8–1,4 kilogram). Pelsfargen er gråbrun over ryggen og blekgul på buken. Afghanreven har en tydelig, svart snuteflekk. Vinterpelsen er myk og tett, med tykk, svart underull og med dekkhår som dels har hvite tipper. Pelsfargen varierer geografisk. Halen er buskete, vanligvis med svart tipp. Tredeputene under føttene er nakne. Klørne er krumme og skarpe og kan trekkes delvis tilbake, noe som er en kattelignende egenskap.

Levevis

Afghanreven lever i tørre og varme områder og fjellområder, stort sett under 2000 meter over havet. Her lever den i fjellsider og klipper, med sletter nedenfor. Den kan også finnes i ørkenområder i Midtøsten og på den arabiske halvøy, hvor den trives selv uten tilgang på vann.

Afghanreven lever mest av insekter og frukt, føden varierer med tilgang. Den jakter stort sett alene, noen ganger også i par. Den leter etter mat ved å bevege seg langsomt fram og tilbake. De nakne fotsålene og skarpe klørne er en tilpasning til å klatre i nakent berg. Afghanreven er nattaktiv.

Afghanreven lever i monogame par i ganske små territorier. Enkelte hunner fra tidligere kull kan bli værende «hjemme» hos foreldrene. Hunnen er drektig i 50–60 dager og føder kun 1–3 unger i kullet. Ungene dier i 30–45 dager og jakter deretter sammen med en av foreldrene. Først tre måneder gamle jakter de alene. Hiet kan ligge i steinur. Afghanrev synes ikke å grave sine egne hi.

Utbredelse

Afghanreven lever i flere land i Midtøsten, på den arabiske halvøy og i Iran og Afghanistan, og dessuten i tilgrensende områder i landene rundt Afghanistan. I enkelte land er den freda, mens den blir jakta på i andre land. Habitatødeleggelse er den største trusselen.

Afghanrevens nærmeste slektning er fenneken (Vulpes zerda).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Macdonald, D. red. (2001). The new encyclopedia of mammals. Oxford: Oxford University Press.
  • Sillero-Zubiri, C. (2009). Family Canidae (dogs). S. 352-446 i Wilson, D.E. & Mittermeier, R.A. (red.). 2009. Handbook of the mammals of the world. Vol. 1 Carnivores. Barcelona: Lynx Editions.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg