As, slått under Trajan i år 106. Reversen viser Trajan som spidder Dacia, og er preget for å markere hans erobring av Dacia (i dagens Romania). As'ens store blankett var godt egnet for propaganda. 

As,fra Classical Numismatic Group auksjon av Olav E. Klingenberg. CC BY NC SA 3.0

Aes, kobber, erts, bronse.

Aes, eller As var grunnominal i det første romerske myntsystem. As kunne deles i 12 uncia. Da romerne rundt år 211 f.Kr. innførte denaren i sølv, utgjorde denne 10 as. Rundt år 141 f.Kr. ble verdien av as redusert, slik at det gikk 16 as på en denar. Bortsett fra en kort periode (48-45 f.Kr) under Julius Cæsar ble det ikke slått as mellom 84 f.Kr. og 18 f.Kr. da Augustus gjennomførte en myntreform, hvor kobbermyntene var as, dupondius (2 as) og sestertsius (4 as). Disse keisetidens kobber- (og bronse-) myntene ble slått på store blanketter, noe som ga plass til keiserlig propaganda.  

Dens opprinnelige vekt, ca. 273 g, var trolig en gammelromersk eller italisk pundvekt, libral-as. Vekten ble nedsatt i flere etapper. 90 før vår tidsregning ble den fastsatt til 1/24 libral = ½ unse,semuncial-as.

De eldste typer av as var støpt, omkring 200 f.vt. innførtes pregning. Asens myntbilder, Janus-hodet på forsiden, skipsstavn og verdiangivelse på baksiden, holdt seg gjennom hele republikktiden.

Mot slutten av republikken opphørte utmyntingen av as og andre bronsemynter. Den ble gjenopptatt under keiser Augustus. Ellers hadde as i keisertiden vesentlig betydning som regningsmynt. I den senere keisertid forsvant den også som sådan.

Av de ulike typer aes som finnes i de romerske myntsystemer er følgende: Aes grave, betegnelse for de eldste, støpte, tunge romerske bronsemynter. Forut for dem går bruken av bronsebarrer, aes rude (rå, ubearbeidet),  og aes signatum, med innstemplede myntbilder.

Guillaume Budés avhandling De asse et partibus eijus fra 1514 som er Europas første bok om mynter og numismatikk, oversettes til "Om as'en og dens deler".

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.